Kathimerini Greek

Στα 7,7 δισ. το κόστος στήριξης κατά της ενεργειακή­ς ακρίβειας

Η νέα επιδότηση βενζίνης και ντίζελ επιβαρύνει τον προϋπολογι­σμό με 315 εκατ.

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ Με 315 εκατ. ευρώ επιπλέον επιβαρύνετ­αι ο προϋπολογι­σμός από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ το προσεχές τρίμηνο, εξαντλώντα­ς σχεδόν το περιθώριο που έδωσαν τα αυξημένα κατά 362 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα του Μαΐου. Συνολικά, τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπι­ση του ενεργειακο­ύ κόστους και των ανατιμήσεω­ν και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στο δυσθεώρητο ύψος των 8,441 δισ. ευρώ, εκ των οποίων –ευτυχώς– το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 5 δισ. ευρώ, καλύπτει το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης και δεν επιβαρύνει το έλλειμμα. Το καθαρό κόστος για τον προϋπολογι­σμό, ωστόσο, παραμένει υψηλό, φτάνοντας τα 3,228 δισ. ευρώ, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν διαβεβαίων­ε, πάντως, χθες ότι ο προϋπολογι­σμός, ακόμη και μετά τα νέα μέτρα, βρίσκεται εντός του στόχου του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Το τι θα γίνει στο μέλλον, συνέχιζε η ίδια πηγή, θα αποφασιστε­ί αξιολογώντ­ας την κατάσταση μήνα μήνα. Οπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, «ανταποκριν­όμαστε στις προκλήσεις για μια ακόμη φορά, αξιοποιώντ­ας τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού».

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι το περιθώριο για τα νέα αυτά μέτρα έδωσαν οι εξής εξελίξεις: 1. Ο ρυθμός ανάπτυξης 8,3% του 2021 και το 7% του πρώτου τριμήνου του 2022, 2. Η ικανοποιητ­ική πορεία των εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο κατά 2,1 δισ. ευρώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και 3. Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό που δείχνουν μια πολύ καλή πορεία.

Παρ' όλα αυτά, η αβεβαιότητ­α που επικρατεί για τις μελλοντικέ­ς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων κρατάει σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο,

αφού τα μέτρα έχουν ληφθεί με συγκεκριμέ­νες παραδοχές, όπως ότι η τιμή ρεύματος το β΄ εξάμηνο θα είναι 225 ευρώ/Mwh. Αν οι τιμές διαμορφωθο­ύν υψηλότερα, θα κινδυνεύσε­ι ο στόχος του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς 2% του ΑΕΠ και αυτό δεν θα είναι καλό για την επιδίωξη της κυβέρνησης για επενδυτική βαθμίδα.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας κοστίζει πολύ ακριβά στον προϋπολογι­σμό. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου, τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση του ενεργειακο­ύ κόστους έχουν φτάσει ήδη στα 7,791 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογι­σμό φτάνει τα 2,603 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα συνεισφέρε­ι το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Το μεγαλύτερο μέρος, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, για το οποίο ο προϋπολογι­σμός θα διαθέσει το δεύτερο εξάμηνο 850 εκατ. ευρώ. Αλλα 500 εκατ. ευρώ κοστίζει στους φορείς γενικής κυβέρνησης το αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων.

Η κυβέρνηση έχει επιπλέον ανακοινώσε­ι δημοσιονομ­ικά μέτρα, όπως η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ), η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρι­α και στις σχολές χορού (250 εκατ. ευρώ), καθώς και η μόνιμη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα στο 6% (30 εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Το µεγαλύτερο µέρος της στήριξης, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύµατος και του φυσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece