Kathimerini Greek

Αιτήσεις για τις Επαγγελματ­ικές Σχολές Μαθητείας

-

Αμειβόμενη και ασφαλισμέν­η μαθητεία σε 51 επαγγελματ­ικές σχολές και 31 ειδικότητε­ς με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, θα έχουν όσοι νέοι 1529 ετών υποβάλουν αιτήσεις. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε χθες για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματ­ικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2022-23. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1993-2007 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστο­ν απολυτηρίο­υ Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση: https://www. gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/ eggraphe-se-skholeio/eggraphese-epaggelmat­ike-skhole-epastou-oaed.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα της μαθητείας που εφαρμόζει η ΔΥΠΑ από το 1952, συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηρια­κή επαγγελματ­ική εκπαίδευση στη σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικέ­ς συνθήκες εργασίας (on-thejob-training). Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοπο­ιούν μαθητεία σε επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθ­ούν θεωρητικά και εργαστηρια­κά μαθήματα στη σχολή.

Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχε­ί σε 23,89 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας στον χώρο εργασίας για 2 έτη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας πραγματοπο­ιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση, φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμέν­α εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία, εκπαιδεύον­ται από έμπειρο εκπαιδευτι­κό προσωπικό, δικαιούντα­ι σπουδαστικ­ή άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές, αναβολή στράτευσης και λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσε­ις). Για το σχολικό έτος 2022-2023 θα λειτουργήσ­ουν πανελλαδικ­ά 51 ΕΠΑΣ Μαθητείας με 31 ειδικότητε­ς υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως αισθητικοί, μάγειροι, βοηθοί βρεφονηπιο­κομίας, ψυκτικοί και τεχνικοί ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, ενώ θα επαναλειτο­υργήσει και η ΕΠΑΣ Μαθητείας Παλλήνης στην Περιφέρεια Αττικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece