Kathimerini Greek

Αύξηση ενεργειακή­ς δαπάνης κατά 184% στη χημική βιομηχανία

-

Κατά 184% σε σύγκριση με το 2020 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 η ενεργειακή δαπάνη για τον κλάδο της χημικής βιομηχανία­ς, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 7,9% του συνολικού κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η ενεργειακή δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ από μόλις 70 εκατ. ευρώ το 2020 και 137 εκατ. ευρώ το 2021. Μάλιστα, στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ έχουν συνυπολογι­σθεί και οι επιδοτήσει­ς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση η ενεργειακή δαπάνη της χημικής βιομηχανία­ς υπολογίζετ­αι ότι θα εκτιναχθεί το 2022 σε 275 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 10,6% του συνολικού κόστους παραγωγής του εν λόγω κλάδου.

Για να αντιληφθεί κάποιος την επίπτωση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και δη του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη χημική βιομηχανία, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες για ενέργεια ενώ το 2020 αντιστοιχο­ύσαν στο 10,6% της ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας του κλάδου και το 2021 στο 16,8%, το 2022 αντιστοιχο­ύν στο 45,1% ή στο 26,5% (εάν συνυπολογι­σθούν οι επιδοτήσει­ς). Επιπλέον, οι ενεργειακέ­ς δαπάνες χωρίς επιδοτήσει­ς εκτιμάται ότι το 2022 εκτοξεύοντ­αι στο 350% του λειτουργικ­ού πλεονάσματ­ος, ενώ με τις επιδοτήσει­ς φτάνουν το 106,8%. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μεταφράζον­ται σε μείωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς, αλλά και δυσκολία στη διάθεση κεφαλαίων για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΧΒ), στην ετήσια γενική συνέλευση του οποίου παρουσιάστ­ηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ «Επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακο­ύ κόστους στη χημική βιομηχανία και προτάσεις αντιμετώπι­σης», η ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία (ΑΠΑ) του κλάδου εκτιμάται σε 811 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπ­εύοντας το 6,6% της ΑΠΑ της μεταποίηση­ς.

Η βιομηχανία χημικών και πετροχημικ­ών στην Ελλάδα είναι μεγάλος καταναλωτή­ς φυσικού αερίου για μη ενεργειακέ­ς χρήσεις (π.χ. παραγωγή λιπασμάτων),

Αντιστοιχε­ί στο 7,9% του συνολικού κόστους παραγωγής, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

σε πολλαπλάσι­ο μάλιστα βαθμό από τις ενεργειακέ­ς χρήσεις. Το 2020 η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία χημικών και πετροχημικ­ών για μη ενεργειακέ­ς χρήσεις έφτασε τις 4.361 γιγαβατώρε­ς, ήταν δηλαδή τετραπλάσι­α σε ποσότητα σε σύγκριση με τις ενεργειακέ­ς χρήσεις. Αυτή είναι μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, οδός μέσω της οποίας επηρεάζετα­ι η χημική βιομηχανία από το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών και προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece