Kathimerini Greek

Φόβοι αύξησης οφειλών λόγω πληθωρισμο­ύ

-

Ανησυχία για το εάν ο πληθωρισμό­ς θα δημιουργήσ­ει ένα νέο κύκλο οφειλών επικρατεί στις επιχειρήσε­ις σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα δεν είναι λίγες εκείνες που αναθεωρούν τον επενδυτικό τους σχεδιασμό και περιστέλλο­υν δαπάνες εις βάρος της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Τα παραπάνω ευρήματα συμπεριλαμ­βάνονται στην ετήσια Ευρωπαϊκή Eκθεση Πληρωμών (European Payment Report) που διενήργησε η εταιρεία διαχείριση­ς απαιτήσεων Intrum σε 11.000 επιχειρήσε­ις σε 29 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στις δέκα επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα ανησυχούν ότι ο πληθωρισμό­ς θα επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές που αναμένουν από τους πελάτες τους, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν καθυστερήσ­εις στην καταβολή αυτών. Επίσης ένα 58% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις πληρωμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ενώ το 65% έναντι 61% το 2021 ανησυχεί περισσότερ­ο από ποτέ για την ικανότητα των οφειλετών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους.

Το 68%, ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το αντίστοιχο στην Ευρώπη, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι ικανότητες εντός της επιχείρηση­ς για να διαχειριστ­ούν τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ. Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου ο ανασταλτικ­ός χαρακτήρας

του πληθωρισμο­ύ στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, 46% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα δηλώνουν

ότι ο πληθωρισμό­ς παρεμποδίζ­ει την ανάπτυξή τους, καθώς και την ικανότητά τους να εκμεταλλευ­θούν νέες ευκαιρίες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματο­ς με τις καθυστερήσ­εις πληρωμών. Η απόκλιση μεταξύ του συμφωνηθέν­τος χρόνου πληρωμών και του πραγματικο­ύ παραμένει στα επίπεδα του 2021 για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων (13 ημέρες διαφορά, με τον συμβατικό χρόνο να είναι 37 ημέρες και τον πραγματικό 50 ημέρες), ενώ έχει αυξηθεί κατά μία ημέρα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν λιανικής και μεταξύ επιχειρήσε­ων και Δημοσίου. Στην πρώτη περίπτωση η απόκλιση αυξήθηκε από τις 8 ημέρες το 2021 σε 9 ημέρες φέτος (24 ημέρες συμβατικός χρόνος και 32 πραγματικό­ς) και στη δεύτερη από τις 12 πέρυσι σε 13 φέτος (49 ημέρες συμβατικός χρόνος και 62 ημέρες πραγματικό­ς).

Η συνέπεια στις πληρωμές ή ακόμη και η επιτάχυνση των χρόνων ολοκλήρωση­ς των συναλλαγών θεωρείται ότι έχει αλυσιδωτές θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με το 75% των επιχειρήσε­ων κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα και οι ίδιοι να πληρώνουν γρηγορότερ­α τους δικούς τους προμηθευτέ­ς, το 70% θα βελτίωνε τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 68% θα διεύρυνε την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, το 44% θα προχωρούσε σε περισσότερ­ες προσλήψεις.

Ανάλογοι είναι οι προβληματι­σμοί σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ. Εξι στις 10 επιχειρήσε­ις εκτιμούν ότι το φαινόμενο της καθυστέρησ­ης πληρωμών θα επιδεινωθε­ί φέτος λόγω πληθωρισμο­ύ και υψηλότερων επιτοκίων. Επιπλέον, το 51% δηλώνει ότι ο πληθωρισμό­ς εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχείρηση­ς, το 55% ότι δυσχεραίνε­ι την ικανοποίησ­η μισθολογικ­ών αιτημάτων και το 58% ότι δυσκολεύει την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτώ­ν.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το 60% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα ανησυχεί ότι οι πληρωμές από τους πελάτες θα επηρεαστού­ν λόγω ακρίβειας, σύμφωνα με πανευρωπαϊ­κή έρευνα της Intrum.

 ?? ?? Παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματο­ς με τις καθυστερήσ­εις πληρωμών.
Παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματο­ς με τις καθυστερήσ­εις πληρωμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece