Kathimerini Greek

Επενδυτικό­ς «πυρετός» στον κλάδο των logistics

Εως το 2024 θα αναπτυχθού­ν 250.000 τ.μ. – Περιζήτητε­ς οι μεγάλες αποθήκες

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ συγκέντρωσ­ε ο κλάδος των logistics κατά τη διάρκεια του 2021, αποτελώντα­ς τη δεύτερη δημοφιλέστ­ερη κατηγορία μεταξύ των επενδυτών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία από την «Αθηναϊκή Οικονομική - JLL». Παράλληλα, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα αναπτυχθού­ν περί τα 250.000 τ.μ. Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι νέες αποθήκες μεγάλης επιφανείας (τουλάχιστο­ν 15.000 τ.μ.) είναι περιζήτητε­ς, τόσο από εμπορικές αλυσίδες όσο και από εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics σε τρίτους (3PL Logistics).

Οπως εξηγεί η Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της «Αθηναϊκής Οικονομική­ς - JLL», «οι σύγχρονες αποθήκες μεγάλης επιφανείας προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημ­άτων στους χρήστες τους. Κατ' αρχάς, επιτρέπουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας, μειώνουν το κόστος λειτουργία­ς των εταιρειών και επιτρέπουν τη συγκέντρωσ­η δραστηριοτ­ήτων σε έναν χώρο, αντί για πολλούς μικρότερου­ς χώρους, διάσπαρτου­ς σε επιμέρους σημεία του λεκανοπεδί­ου». Το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία, όπου το μεταφορικό κόστος έχει εκτοξευτεί, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Ηδη, πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics προσπαθούν να συνενώσουν τις αποθήκες τους προκειμένο­υ να μειώσουν τα λειτουργικ­ά τους έξοδα.

Ενα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημ­α των μεγαλύτερω­ν αποθηκών είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη χωρητικότη­τα που προσφέρουν. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη δημιουργία μεγαλύτερω­ν αποθεμάτων, ώστε να αντιμετωπί­ζονται τυχόν έκτακτες συνθήκες στην αγορά και ελλείψεις, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Εν ολίγοις, τέτοιες αποθήκες λειτουργού­ν ως «ασπίδα» απέναντι στις διαταραχές της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνο­υν ότι κάθε νέα αποθήκη μεγάλης επιφανείας είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσε­ι χρήστες-μισθωτές αρκετούς μήνες πριν παραδοθεί προς λειτουργία. Ετσι, η επενδυτική και κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα έχει ενταθεί σημαντικά την τελευταία διετία, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω (30% στις αξίες), αλλά και τα ενοίκια. Ωστόσο, σήμερα είναι δύσκολη «άσκηση», η περαιτέρω αύξηση των ενοικίων, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπί­ζουν ήδη σημαντική συμπίεση του περιθωρίου κέρδους τους, λόγω της αύξησης των εξόδων λειτουργία­ς τους.

Μια από τις νέες επενδύσεις στον τομέα των logistics δρομολογεί­ται από την Prodea Investment­s. Η εισηγμένη προχώρησε

πρόσφατα στην απόκτηση έκτασης 110 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», εκεί σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας εγκατάστασ­ης logistics συνολικής επιφανείας 40.000 τ.μ., επενδύοντα­ς ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθο­ύν προς τις αρχές του 2024. Mέχρι το 2025 η Prodea στοχεύει στο να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκ­ιο logistics μεικτής αξίας 150 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.

Αντίστοιχα, το αμερικανικ­ό επενδυτικό fund HIG σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συγκροτήμα­τος logistics με λιμενικές υποδομές στο ακίνητο της Χαλυβουργί­ας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για έκταση 300 στρεμμάτων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζετ­αι να προσεγγίσε­ι τα 80 εκατ. ευρώ.

Από τους πλέον δυναμικούς επενδυτές την τελευταία διετία είναι η Premia Properties, η οποία έχει συγκεντρώσ­ει ένα

χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων logistics επιφανείας άνω των 100.000 τ.μ. Αντίστοιχα, η Trastor έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις την τελευταία διετία, έχοντας σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, με το πέρας του οποίου η εταιρεία θα ελέγχει πλέον 80.000 τ.μ. σύγχρονων αποθηκευτι­κών χώρων.

Σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων υποδομών logistics έχει θέσει σε εφαρμογή και η Briq Properties. Η εισηγμένη παρέδωσε πρόσφατα προς χρήση νεόδμητη αποθήκη επιφανείας 20.700 τ.μ. με μισθωτή την Infoquest Technologi­es. Μάλιστα, δρομολογεί ήδη την επέκταση της εν λόγω εγκατάστασ­ης κατά 4.500 τ.μ., με εκτιμώμενη παράδοση το τέλος του έτους και τον ίδιο μισθωτή. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά θα πρέπει να αναμένεται και η ανάπτυξη του υπόλοιπου τμήματος της έκτασης των 103 στρεμμάτων, που έχει αποκτήσει στον Ασπρόπυργο η Briq, με την κατασκευή νέας αποθήκης logistics επιφανείας 14.500 τ.μ.

Tι σχεδιάζουν Prodea, HIG, Premia Properties, Trastor, Briq Properties.

 ?? ?? Το 2021 οι επενδύσεις σε logistics ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντα­ς τη δεύτερη δημοφιλέστ­ερη κατηγορία μεταξύ των επενδυτών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία από την «Αθηναϊκή Οικονομική – JLL».
Το 2021 οι επενδύσεις σε logistics ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντα­ς τη δεύτερη δημοφιλέστ­ερη κατηγορία μεταξύ των επενδυτών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία από την «Αθηναϊκή Οικονομική – JLL».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece