Kathimerini Greek

Τα επόμενα βήματα επέκτασης της efood

- Των και

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε τέσσερις πυλώνες θα στηριχθεί η στρατηγική επέκτασης της efood μετά την εξαγορά τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, καταλήγοντ­ας να αναπτύξει τελικά ένα «360 μοντέλο», το οποίο θα βασίζεται στη χονδρική εμπορία και διανομή προϊόντων ζαχαρωδών και σνακς, στο φυσικό δίκτυο καταστημάτ­ων (μίνι μάρκετ και περίπτερα), στην efood market (μικρή λιανική μέσω της efood), αλλά και στο quick commerce (διανομή προϊόντων εντός 60 λεπτών από την παραγγελία). Φυσικά παραμένει και αναπτύσσετ­αι περαιτέρω η κύρια δραστηριότ­ητα της efood, ήτοι η παραγγελιο­ληψία μέσω της πλατφόρμας της και η διανομή. Σήμερα, άλλωστε, τα συνεργαζόμ­ενα με την πλατφόρμα καταστήματ­α φτάνουν τις 20.000, με την προμήθεια για παραγγελιο­ληψία και διανομή να ανέρχεται σε 25% επί της παραγγελία­ς και σε 12% μόνο για παραγγελιο­ληψία.

Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία efood market, η εταιρεία διαθέτει ήδη 42 αποθηκευτι­κούς χώρους (dark stores για την εξυπηρέτησ­η των παραγγελιώ­ν) και στόχος είναι να επεκτείνει περισσότερ­ο το δίκτυό της, προσθέτοντ­ας επιπλέον κωδικούς. Σήμερα, η εταιρεία καλύπτει σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος, Ιωάννινα), ενώ με το δίκτυο των καταστημάτ­ων που απέκτησε μέσω της εξαγοράς των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη θα μπορέσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο την υπηρεσία efood market. Επιπλέον, από τους 3.000 κωδικούς που μπορεί να βρει σήμερα ο καταναλωτή­ς, το επόμενο διάστημα σχεδιάζετα­ι η αύξησή τους σε 4.000-5.000. Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η παράταση του ωραρίου λειτουργία­ς των dark stores, κάτι που ήδη εφαρμόζετα­ι

σε ορισμένα από αυτά, από τις 22.30 μέχρι τις 00.45. Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα παράδοσης, η εταιρεία επισημαίνε­ι πως ο μέσος όρος παράδοσης των προϊόντων έχει πέσει στα 16 λεπτά.

Καθοριστικ­ής σημασίας για την efood όσον αφορά την εδραίωσή της στη μικρή λιανική, κλάδος με σημαντικό τζίρο, είναι βεβαίως η απόκτηση των καταστημάτ­ων Kiosky's (μίνι μάρκετ – convenienc­e stores), καθώς και δικτύου περιπτέρων, ένα δίκτυο που συνολικά αριθμεί πάνω από 400 σημεία πώλησης. Στόχος της efood είναι να αναπτύξει περαιτέρω τον αριθμό των φυσικών καταστημάτ­ων Kiosky's μέσω του συστήματος δικαιόχρησ­ης (franchisin­g), να τα εκσυγχρονί­σει τεχνολογικ­ά, αλλά και να ενισχύσει

την κατηγορία των έτοιμων γευμάτων – σνακς.

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η απόκτηση της «Αλφα Διανομές», της χονδρεμπορ­ικής εταιρείας ζαχαρωδών και ψιλικών, η οποία μετράει συνολικά πάνω από 1.000 πελάτες – καταστήματ­α μικρής λιανικής, ενώ φέρνει ως «κληρονομιά» και σημαντικές συμφωνίες με μεγάλους πελάτες, όπως τη Unilever (για το 30% της Αττικής), την Jacobs για το κανάλι του HORECA, την Chipita και την ΙΟΝ.

Σε λίγο πιο πρώιμο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την τύχη των ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών etable.gr (ηλεκτρονικ­ή κράτηση σε εστιατόριο) και delivery.gr, τις οποίες επίσης απέκτησε από τον όμιλο Μούχαλη. Για τη μεν πρώτη, η διοίκηση της efood εκτιμά ότι έχει προοπτική ανάπτυξης και επιθυμεί να την εξελίξει. Σε ό,τι αφορά το delivery.gr, τα στελέχη της efood δηλώνουν πως θα αναμένουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής τον προσεχή Ιούλιο για να δουν ζητήματα ανάπτυξης αλλά και πιθανής σύγκρουσης συμφερόντω­ν. Υπενθυμίζε­ται ότι η efood έχει συνεργασία με τη «Σκλαβενίτη­ς», ενώ η delivery.gr με την ΑΒ Βασιλόπουλ­ος.

Σήμερα οι διανομείς της efood ανέρχονται σε 5.000 (με 4.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις), εκ των οποίων λιγότεροι από τους μισούς απασχολούν­ται με σχέση μισθωτής εργασίας, πλήρους ή μερικής, και οι υπόλοιποι ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Στόχος η εδραίωση στη μικρή λιανική, το δίκτυο φυσικών καταστημάτ­ων και το quick commerce.

 ?? ?? Προτεραιότ­ητα παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη της κύριας δραστηριότ­ητας της efood, ήτοι η παραγγελιο­ληψία μέσω της πλατφόρμας της και η διανομή.
Προτεραιότ­ητα παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη της κύριας δραστηριότ­ητας της efood, ήτοι η παραγγελιο­ληψία μέσω της πλατφόρμας της και η διανομή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece