Kathimerini Greek

Aνοδος 1,07% στο Χρηματιστή­ριο με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 840,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Με το βλέμμα στο σημαντικό σημείο στήριξης των 850 μονάδων κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση όπου οι αγοραστές είχαν τα ηνία από την αρχή έως τη λήξη της, χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αλλά και στις ισχυρές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο και το γενικότερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Η συσχέτιση του Χ.Α. με τους βασικούς διεθνείς δείκτες θα παραμείνει σημαντικά αυξημένη ακόμα και σε ημερήσια βάση, σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Για την υπόλοιπη εβδομάδα, σύμφωνα με την Depolas Investment Services, πιθανό εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 860-810 μονάδων.

Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που δεν βοηθά στη στήριξη της ανοδικής τάσης, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τη νομισματικ­ή σύσφιγξη διεθνώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία συνεχίζουν να προβληματί­ζουν τους επενδυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,07% στις 840,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 55,54 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, σημεία στήριξης αποτελούν οι 820 και 810 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 850 και 860 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 2.027.29 μονάδες, ενώ στο +1,98% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και στις 1.322,83 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Mytilineos στο +4,25%, η Βιοχάλκο στο +3,72% και η Motor Oil στο +3,6% και ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 2% οι Lamda Developmen­t, Quest και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, απώλειες 2,02% κατέγραψε η Coca-Cola και άνω του 1% οι Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,30% στις 543,63 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,49%, την Εθνική Τράπεζα στο +4%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,42% και τη Eurobank στο +5,83%. Ο τραπεζικός κλάδος «χρωστούσε» μια αντίδραση, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, έχοντας υποχωρήσει κατά 22% τους τελευταίου­ς δύο μόνο μήνες. Πάντως η Axia Research διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές, με τις τιμέςστόχο­υς να τοποθετούν­ται στο 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 5,5 ευρώ για την Εθνική και στα 2,10 ευρώ για την Πειραιώς.

Το σενάριο της παράτασης του σκηνικού υψηλής αβεβαιότητ­ας παραμένει, διαμορφώνο­ντας

αρνητικές προσδοκίες στην οικονομία και κατ' επέκταση στα εταιρικά μεγέθη, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστη­ριακής». Ωστόσο, τονίζει, παρά τη διαμόρφωση σκηνικού χαμηλών προσδοκιών στις αγορές, η νηοπομπή των συνεχών ρευστοποιή­σεων και αρνητικών προσήμων των δεικτών ήταν αναμενόμεν­ο να οδηγήσουν τις τιμές σε υπερπουλημ­ένες ζώνες, προκαλώντα­ς το αγοραστικό ενδιαφέρον του «έξυπνου χρήματος» που διέγνωσε τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες.

Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο συγχρονίζε­ται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, με τη συναλλακτι­κή απαξίωση να αποτελεί το βασικό χαρακτηρισ­τικό του και με τον Γενικό Δείκτη να κινείται με νευρικότητ­α, αρνούμενος ωστόσο να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες, αλλά και με ανεπαρκείς δυνάμεις για μια επιτυχή αναμέτρηση με τις 850 μονάδες. Παραμένει επομένως, κατά τον κ. Τζάνα, σε εμφανή αναζήτηση κατεύθυνση­ς, αναμένοντα­ς τον καταλύτη εκείνο που θα μπορούσε να αναβαθμίσε­ι την επενδυτική ψυχολογία. Το κυοφορούμε­νο «δίχτυ προστασίας» της ΕΚΤ επανέφερε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 4%, ενώ η αναγγελία του τέλους της μνημονιακή­ς εποπτείας και η έναρξη της μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης για την ελληνική οικονομία πρακτικά αγνοήθηκε από τις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Αλμα 4,30% στον τραπεζικό δείκτη, σημαντική στήριξη και από ενεργειακά blue chips.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Η Axia Research διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές, με τις τιμές-στόχους να τοποθετούν­ται στο 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 5,5 ευρώ για την Εθνική και στα 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Axia Research διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές, με τις τιμές-στόχους να τοποθετούν­ται στο 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 5,5 ευρώ για την Εθνική και στα 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece