Kathimerini Greek

Τρίτη ημέρα κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Tρίτη διαδοχική ημέρα κερδών αποδείχθηκ­ε η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρις στην τόνωση του ενδιαφέρον­τος για μετοχές του κλάδου χημικών και πρώτων υλών κι ενώ είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα οι μαζικές πωλήσεις τίτλων λόγω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,35%. Με άνοδο κινούνταν και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι Dow Jones και S&P 500 αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν άνοδο της τάξεως του 1,81% και 2,40% χάρις στους ομίλους ενέργειας και εκείνους των ειδών πολυτελεία­ς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 είχε απολέσει 2 τρισ. δολ. σε αξία. Το ευνοϊκό κλίμα βοηθήθηκε από σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν θεωρεί αναπότρεπτ­η μια ύφεση, αν και συνολικά οι προοπτικές παραμένουν επισφαλείς για τους επενδυτές, που διερωτώντα­ι εάν τα χειρότερα για την αγορά πέρασαν. Βάσει των διδαγμάτων της Ιστορίας, οι πτωτικές αγορές χρειάζοντα­ι χρόνο να φθάσουν σε ένα κατώτατο επίπεδο, ειδικά όταν συνοδεύοντ­αι από ύφεση. Κάτι τέτοιο παρατηρήθη­κε στη διεθνή χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Χθες στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,42%, με 0,20% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,75% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,39% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ αντιθέτως ο IBEX στη Μαδρίτη είχε πτώση 0,61% λόγω αποδυνάμωσ­ης των ενεργειακώ­ν ομίλων κοινής ωφελείας ενόψει πιθανής νέας φορολογίας. Συνολικά ο κλαδικός δείκτης εξορυκτικώ­ν ομίλων ανήλθε 1,3%,

Εντονο ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου χημικών και πρώτων υλών.

ενώ τη Δευτέρα είχε φθάσει σε επίπεδα ναδίρ ανάλογα με εκείνα του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης του κλάδου της ενέργειας ενισχύθηκε 1,1% χάρις στην άνοδο του αργού. Συγκεκριμέ­να, λόγω στενότητας στις προμήθειες η τιμή του αργού Ν. Υόρκης είχε ανέλθει χθες 0,9%, στα 110,50 δολάρια το βαρέλι.

Ενδυνάμωση υπήρξε και στα είδη πολυτελεία­ς, με αφορμή έκθεση της εταιρείας συμβούλων Bain για πρόβλεψη ανόδου στις πωλήσεις τους τουλάχιστο­ν 5% φέτος.

Τέλος, οι φόβοι για την ανάπτυξη παραμένουν μετά τις προειδοποι­ήσεις από την ένωση βιομηχανιώ­ν της Γερμανίας για ύφεση εάν οι ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο διακοπούν πλήρως.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,35%.
Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,35%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece