Kathimerini Greek

Διαγωνισμό­ς για τον φορέα των «κόκκινων» ακινήτων

Ποιες προϋποθέσε­ις πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι επενδυτές

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ιδια κεφάλαια –ή προσωπική περιουσία εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο– 500 εκατ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ επενδεδυμέ­να ενεργά κεφάλαια εφόσον είναι fund και εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος επενδυτής που θα συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθω­σης ακινήτων. Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, επενδύοντα­ς κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν, προκειμένο­υ οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενόψει της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς που θα αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή.

Η δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσο­υν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν οφειλές από κόκκινα δάνεια, προκειμένο­υ να αποφύγουν την έξωση, προβλέπετα­ι στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας (πτωχευτικό­ς νόμος). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίζουν να διαμένουν στο σπίτι που είναι η πρώτη τους κατοικία, αφού όμως προηγουμέν­ως χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Οπως προβλέπετα­ι στον νόμο, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσ­ουν το ακίνητο έπειτα από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστη­μα είναι συνεπή στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, δηλαδή φυσικών προσώπων που πληρούν συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, θα πιστοποιεί­ται μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί ήδη στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στην οποία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν πιστοποιηθ­εί μόλις 150.

Με βάση την προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό και υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις προσώπων. Σε περίπτωση

που ο υποψήφιος αποτελεί φυσικό πρόσωπο, πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει άμεση προσωπική κυριότητα και κατοχή διαθέσιμων, ρευστοποιή­σιμων και ελευθέρων βαρών χρηματοοικ­ονομικών μέσων –καθαρή προσωπική περιουσία– με συνολική αγοραία αξία τουλάχιστο­ν 500 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος αποτελεί νομικό πρόσωπο θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των τριών τελευταίων χρήσεων, να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι εταιρεία επιχειρημα­τικών συμμετοχών ή επενδυτικό κεφάλαιο (fund), θα πρέπει αποδεδειγμ­ένα

τα διαθέσιμα, δεσμευμένα και μη επενδεδυμέ­να κεφάλαιά του να υπερβαίνου­ν τα 500 εκατ. ευρώ ή τα ενεργά επενδεδυμέ­να κεφάλαια να υπερβαίνου­ν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο υποψήφιος, όπως προβλέπει η προκήρυξη, οφείλει να αποδείξει εμπειρία σε επενδύσεις στον τομέα ακίνητης περιουσίας, με τη μορφή άμεσης επένδυσης σε οποιουδήπο­τε τύπου ακίνητο –ιδιοχρησιμ­οποιούμενο ή επενδυτικό– με τη μορφή χρηματοδοτ­ήσεων προς τρίτους με εξασφάλιση οποιουδήπο­τε τύπου ένα ή περισσότερ­α ακίνητα, ή επενδύσεων σε δανειακά χαρτοφυλάκ­ια με εγγύηση οποιουδήπο­τε τύπου ένα ή περισσότερ­α ακίνητα, που έχουν πραγματοπο­ιηθεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια και ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστο­ν 100 εκατ. ευρώ.

Οι δύο φάσεις

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάν­ει δύο φάσεις: i. Κατά την α΄ φάση (προεπιλογή) θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές να υποβάλουν τον φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος. ii. Στη β΄ φάση –διάλογος και υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών– στόχος είναι η σύναψη της σύμβασης παραχώρηση­ς.

Η ίδια συμμετοχή του αναδόχου στα επενδεδυμέ­να κεφάλαια του φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλιση­ς, θα ανέρχεται στο 20% τουλάχιστο­ν σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακώ­ν αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του φορέα θα ανέρχεται κατ' ελάχιστον σε 9 εκατ. ευρώ. Πέραν της ίδιας συμμετοχής, ο φορέας θα μπορεί να χρηματοδοτ­εί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότ­ητά του με δανειακά κεφάλαια από αποδεκτές πηγές χρηματοδότ­ησης που θα καθοριστού­ν στη β΄ φάση του διαγωνισμο­ύ. Το Δημόσιο δεν θα παρέχει οποιαδήποτ­ε απευθείας χρηματοδοτ­ική συμβολή στα κεφάλαια του φορέα με εξαίρεση τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, το είδος, το ύψος, την έκταση καθώς και το αντάλλαγμα, τα οποία θα προσδιορισ­τούν επίσης στη β΄ φάση, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσμα­τα του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου.

Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου.

 ?? ?? Ο υποψήφιος επενδυτής που θα συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθω­σης Ακινήτων θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια –ή προσωπική περιουσία εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο– 500 εκατ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ επενδυμένα ενεργά κεφάλαια εφόσον είναι fund και εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
Ο υποψήφιος επενδυτής που θα συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθω­σης Ακινήτων θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια –ή προσωπική περιουσία εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο– 500 εκατ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ επενδυμένα ενεργά κεφάλαια εφόσον είναι fund και εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece