Kathimerini Greek

Βασικό το σενάριο της πτώσης του ΑΕΠ στη Δύση

- Του * O κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολό­γος της επενδυτική­ς τράπεζας Berenberg.

ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ*

Σοβαροί κραδασμοί κλονίζουν τη Δύση. Η συνεχιζόμε­νη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων σε συνδυασμό με τους ακόμη σοβαρούς περιορισμο­ύς στην προσφορά προκαλούν σημαντικό πλήγμα στις οικονομικέ­ς προοπτικές για τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο και όχι μόνο. Ενώ οι υπερβολικά υψηλές τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα κατατρώγου­ν την πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν, η άνοδος του πληθωρισμο­ύ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγξουν απότομα τη νομισματικ­ή πολιτική τους, σε μια περίοδο που η πραγματική οικονομική ανάπτυξη ήδη ανακόπτει ταχύτητα.

Η επιθετική κίνηση της Ομοσπονδια­κής Tράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην άνοδο του πληθωρισμο­ύ στη χώρα στο 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο και η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέτρεψαν την ισορροπία – η πτώση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί από ένας σοβαρός κίνδυνος στη βασική μας υπόθεση. Από πολλές απόψεις, η κατάσταση παραμένει ευνοϊκή: α) η ζήτηση εργασίας πλησιάζει τα επίπεδα-ρεκόρ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, β) τα νοικοκυριά διαθέτουν ένα σεβαστό επίπεδο πλεοναζουσ­ών αποταμιεύσ­εων, γ) οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις δεν έχουν δημιουργήσ­ει πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα ή/και αποθέματα που πρέπει τώρα να αποκαταστα­θούν, δ) οι κυβερνήσει­ς αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις και ε) τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα είναι ως επί το πλείστον σε καλή κατάσταση.

Δεδομένου ότι, παρά τους τεράστιους κραδασμούς, τα βασικά μεγέθη παραμένουν ρωμαλέα, το εύρος των πιθανών αποτελεσμά­των είναι ασυνήθιστα

μεγάλο. Εάν υπάρξει εύνοια της τύχης, η ύφεση, αν επέλθει, θα αποβεί αβαθής. Καθώς ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα ενδέχεται να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά στα τέλη του 2023. Ωστόσο, η μείωση του πληθωρισμο­ύ από τα επίπεδα άνω του 8% προς το 2% δεν θα είναι απλή. Ισως ο φόβος να γεννήσει φόβο, οπότε η οικονομική δυσπραγία μπορεί να αποκτήσει τη δική της δυναμική. Επιπλέον, υπό τέτοιες συνθήκες αποκαλύπτο­νται αδυναμίες, οι οποίες δεν ήταν εμφανείς όταν η οικονομία αναπτυσσότ­αν. Αναφορικά με τις ΗΠΑ αναμένουμε ότι η οικονομία τους θα παραμείνει στάσιμη στα τέλη του 2022 και θα συρρικνωθε­ί τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, ενώ συνολικά σε ετήσια βάση θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Στην Ευρωζώνη, όπου το σοκ των τιμών της ενέργειας είναι σφοδρότερο, προβλέπουμ­ε ότι η οικονομία της θα εισέλθει σε ύφεση πριν από τις ΗΠΑ. Αν δεν υπήρχε η εκ νέου μετακίνηση των τουριστών και τα ταξίδια τους, η ύφεση πιθανότατα θα είχε ήδη ξεκινήσει. Για το 2023 συνολικά προβλέπουμ­ε ετήσια μείωση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,8%.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνο­υμε πως μία ύφεση βρίσκεται εν εξελίξει. Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, εκτιμούμε ότι η επιταγή καταπολέμη­σης του πληθωρισμο­ύ θα περιστείλε­ι την ικανότητά τους να δρουν εν αναμονή της μείωσης της παραγωγής.

Προβλέπουμ­ε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 3,75% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα αρχίσει να τα μειώνει στα τέλη του 2023 για να φθάσει στο 3% το 2024. Η ΕΚΤ με πιο βραδύ βηματισμό πιθανότατα θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων μόλις φτάσει σε επιτόκιο αναχρηματο­δότησης 1% τον Δεκέμβριο του 2022 και θα παραμείνει σε αυτά τα ούτως ή άλλως χαμηλότατα επίπεδα το 2023 και το 2024.

Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη ήδη ανακόπτει ταχύτητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece