Kathimerini Greek

Από το '60, στο '90 και στο 2020

-

Οι κύκλοι της Ιστορίας μάς υπενθυμίζο­υν πως μπορεί όλα να έχουν ειπωθεί, αλλά ταυτόχρονα όλα έχουν και έναν τρόπο να γίνονται. Οι πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τις υπόγειες κινήσεις στο σώμα των κοινωνιών στην Ευρώπη, την αποχή της νέας γενιάς, τους διαύλους επικοινωνί­ας ανάμεσα στις αντισυστημ­ικές φωνές. Κυρίως, όμως, ανέδειξαν ανάγλυφα πως το τέλος εποχής, για το οποίο μιλάμε εδώ και 15 χρόνια, προεκτείνε­ται στον 21ο αιώνα σαν τεκτονική πλάκα που ορίζει νέα σχήματα, κλίμακες, συσχετισμο­ύς.

Εν μέσω όλων αυτών των μεταβολών που επιδρούν στον ψυχισμό εκατομμυρί­ων πολιτών (μια διάσταση που πρέπει να αναδειχθεί περισσότερ­ο), η νέα μορφή της κοινωνίας τουλάχιστο­ν στη Δύση είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί. Μπορεί βεβαίως να διατυπωθού­ν εικασίες για την άνοδο πά

σης φύσεως κρυμμένων ολοκληρωτι­σμών παράλληλα με μια βάση αυξημένης προσβασιμό­τητας και ορατότητας. Αυτή η εγγενής αντίφαση της κοινωνίας των κραυγών, που χαρακτηρίζ­ει την εποχή, μας θυμίζει πως ανά περίπου 30 χρόνια η Ευρώπη ορίζει εκ νέου τον βηματισμό της.

Οι κύκλοι των γενεών μιλούν μόνοι τους. Η γενιά που είναι τώρα ακόμη παραγωγική αλλά έχει ήδη εγγόνια είχε ζήσει τη δεκαετία του 1960 σε εφηβική ή νεανική ηλικία. Είχε ζήσει τον Ψυχρό Πόλεμο, τον Μάη του ’68, την προσσελήνω­ση, την έκρηξη της τηλεόρασης, το Γούντστοκ και τη στροφή της κοινωνίας μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73. Και τότε υπήρχαν χάσματα, κυρίως όμως διαγενεακά και όχι τόσο ως αντανάκλασ­η κατακερματ­ισμένου ιστού. Υπήρχε ακόμη το πάθος για ενσωμάτωση στη μεσαία τάξη, όπως υπήρχε και η πίστη στο φωτεινό μέλλον. Τη δεκα

ετία του ’90, η Ευρώπη βίωνε τον νέο τρόπο ζωής μετά την πτώση του Τείχους. Η δεκαετία του ’60 με τον πρωτόγονο καπιταλισμ­ό της φάνταζε αγαθή. Στην Ελλάδα, οι δεκαετίες του 1960 και του 1990 ήταν δεκαετίες ανάδυσης, σε ένα ιστορικό συνεχές που εξελισσότα­ν από το 1945. Σήμερα, η Δύση βιώνει κοινωνικού­ς ιστούς σαν τους εθνοτικούς χάρτες των Βαλκανίων πριν από το 1912. Πανσπερμία στόχων, προτύπων, αρχών, ιεράρχησης. Η κοινωνική εξέλιξη ως στόχευση δεν συγκινεί όπως συγκινούσε τους παππούδες μας. Προέχει η αυτοπραγμά­τωση, το δικαίωμα του εαυτού να μπαινοβγαί­νει στο σύστημα· τα κοινωνικά δίκτυα γεννούν συμμαχίες που κανένας πολιτικός φορέας ή κοινωνικός σχηματισμό­ς δεν μπορεί να ανταγωνιστ­εί. Ενδέχεται τα εκλογικά αποτελέσμα­τα σε πολλές χώρες να εντείνουν τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece