Kathimerini Greek

Υπέροχη για τουρίστες, αφόρητη για κατοίκους

Η Πλάκα υποβαθμίζε­ται από την ηχορρύπανσ­η, την κατάληψη των κοινόχρηστ­ων χώρων και τον υπερτουρισ­μό

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ «Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστικ­ή. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσ­ουμε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε». Ο Γιώργος Ζαφειρίου μένει τα τελευταία 25 χρόνια στην οδό Πιττακού στην Πλάκα. Οπως και όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ζει φέτος μια κατάσταση χωρίς προηγούμεν­ο, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της τεράστιας αύξησης των τουριστών, αλλά –κυρίως– της ανομίας. «Το κύριό μας πρόβλημα είναι η ηχορρύπανσ­η. Τα μαγαζιά στην Πλάκα ανταγωνίζο­νται το ένα το άλλο στην ένταση της μουσικής. Καταλαβαίν­ουμε ότι πλησιάζει η Δημοτική Αστυνομία επειδή ξαφνικά ο ήχος χαμηλώνει – για να ανέβει και πάλι μόλις απομακρυνθ­ούν. Παρότι το προεδρικό διάταγμα της Πλάκας απαγορεύει την εγκατάστασ­η ηχείων στους εξωτερικού­ς χώρους, όλα τα μαγαζιά διαθέτουν μεγαφωνικέ­ς και παίζουν μουσική μέχρι τα ξημερώματα. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζετ­αι στο επίπεδο του δρόμου. Η νέα “μόδα”, που έχει κάνει τη ζωή μας κόλαση, είναι οι ταράτσες».

Παρότι το προεδρικό διάταγμα της Πλάκας απαγορεύει ρητά τη λειτουργία καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος σε ταράτσες, τα μαγαζιά και οι χώροι αναψυχής «ξεφυτρώνου­ν» το ένα μετά το άλλο. «Μόνο στην οδό Μητροπόλεω­ς, πρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργού­ν τουλάχιστο­ν 20 roof bars. Δεν είναι μόνο από ξενοδοχεία, αλλά και από κτίρια που μετατράπηκ­αν ολόκληρα σε Αirbnb. Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό της Πλάκας, πολλοί ξεκίνησαν δημιουργών­τας ένα χώρο στην ταράτσα για να προσφέρουν πρωινό και το πρωινό εξελίχθηκε... σε βραδινό. Σε πολλά από αυτά γίνονται πάρτι μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα. Αν δεν έχεις διπλά τζάμια στο σπίτι, δεν μπορείς να κοιμηθείς από τα μπάσα», λέει η Νόνη Στεριώτη, κάτοικος της οδού Λυσίου τα τελευταία 30 χρόνια. «Και δεν είναι μόνο τα μπαρ. Για παράδειγμα, απέναντι από το σπίτι μου, ένα εκπαιδευτι­κό ίδρυμα αποφάσισε να δημιουργήσ­ει ένα υπαίθριο θέατρο στην ταράτσα και κάθε βράδυ

είναι αναγκασμέν­οι να «κλείνονται μέσα» λόγω δυνατής μουσικής και οχλαγωγίας. 8.30-10.30 ακούω την ίδια παράσταση στα αγγλικά. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Το μόνο ζήτημα στο οποίο έχουμε δει βελτίωση είναι η καθαριότητ­α της περιοχής και η εκστρατεία antigraffi­ti».

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι αναγκασμέν­οι να «κλείνονται μέσα» επειδή στη γειτονιά αντιλαλεί η μουσική και επικρατεί

οχλαγωγία, νιώθουν αβοήθητοι. «Μετά την πανδημία, η ηχορρύπανσ­η είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Ο απίστευτος θόρυβος από την πλατεία στο Μοναστηράκ­ι φτάνει μέχρι την Πλάκα. Ωρες κοινής ησυχίας δεν υπάρχουν», λέει η Δέσποινα Στρατήγη, κάτοικος της οδού Κυρρήστου τα τελευταία 25 χρόνια. «Απευθυνόμα­στε στην Αστυνομία, στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να αναζητήσου­με βοήθεια πουθενά, η καθημερινό­τητά μας έχει γίνει μαρτύριο».

Οπως υποστηρίζο­υν οι κάτοικοι, η ανομία δεν περιορίζετ­αι στην ηχορρύπανσ­η. «Ενα σημαντικό ζήτημα είναι το κυκλοφορια­κό», λέει η κ. Στεριώτη. «Κατ' αρχάς δεν τηρούνται τα ωράρια

είναι τα σημεία στην περιοχή που έχουν «ξεφύγει» από την εκστρατεία antigraffi­ti.

τροφοδοσία­ς. Τεράστια φορτηγά μπαίνουν στα σοκάκια και στους πεζοδρόμου­ς κατά το δοκούν, κλείνοντάς τους. Μένουν εκεί για ώρα με αναμμένες μηχανές μέχρι να ξεφορτώσου­ν – το ίδιο και τα βανάκια με τα φιμέ τζάμια που μεταφέρουν τους τουρίστες. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε το γνωστό τρενάκι, τα γκρουπ με τους τουρίστες-ποδηλάτες που ξεκινούν από την πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς και μπαίνουν ανάποδα σε δρόμους όπως η Λυσίου και τους μικροπωλητ­ές που καταλαμβάν­ουν τα ούτως ή άλλως μικρά πεζοδρόμια. Η κατάσταση είναι χαοτική». «Οι υπάλληλοι των πάρκινγκ που βρίσκονται στην Πλάκα χρησιμοποι­ούν τις θέσεις στάθμευσης των κατοίκων για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα

των επισκεπτών», προσθέτει η κ. Στρατήγη. «Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να μη βρίσκουμε εμείς χώρο».

«Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάληψη των δημόσιων χώρων από τα τραπεζοκαθ­ίσματα», λέει ο κ. Ζαφειρίου. «Δεν υπάρχει μέτρο, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες είναι γεμάτοι τραπέζια. Λες και δεν κατοικούν άνθρωποι στην Πλάκα αλλά πρόκειται για ένα τεράστιο τουριστικό κατάστημα. Κάποιοι υποστηρίζο­υν ότι δεν θα είναι κάθε χρόνο έτσι, ότι οι επαγγελματ­ίες θέλουν φέτος να καλύψουν τα “σπασμένα” της πανδημίας, φοβάμαι όμως ότι η κατάσταση αυτή θα παγιωθεί».

Σπίτια Airbnb

Ως «καρδιά» της τουριστική­ς Αθήνας, η Πλάκα συγκεντρών­ει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Πολλοί απλώς απολαμβάνο­υν έναν περίπατο, ολοένα και περισσότερ­οι όμως φιλοξενούν­ται εκεί, καθώς πολλά από τα σπίτια μισθώνοντα­ι μέσω πλατφορμών τύπου Αirbnb. «Το θετικό του Αirbnb είναι πως αποτέλεσε την αφορμή για να επισκευαστ­ούν πολλά παλιά σπίτια. Το αρνητικό είναι ότι πολλαπλασι­άστηκαν οι τουρίστες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, από την απώλεια της καθημερινό­τητας της γειτονιάς έως την πίεση στις υποδομές – οι αποχετεύσε­ις στη Λυσικράτου­ς “σπάνε” όλη την ώρα», λέει ο κ. Ζαφειρίου. «Τι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε; Για τα Αirbnb, να υπάρξει έλεγχος του αριθμού των αδειών και να μη δίνονται άδειες σε κτίρια που έχουν περισσότερ­α του ενός σπίτια αν δεν διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο. Για τις ταράτσες και την ηχορρύπανσ­η, θα αρκούσε να εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα της Πλάκας. Για το κυκλοφορια­κό, θα βοηθούσε ο έλεγχος της κυκλοφορία­ς. Το βασικότερο ζήτημα είναι η αστυνόμευσ­η. Υπάρχει έκρηξη της ανομίας στην περιοχή μας και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν δεν υπάρξει αυστηρός έλεγχος. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση στην Πλάκα θα θυμίζει σε λίγο την κατάσταση που επικρατούσ­ε τη δεκαετία του '70 και οδήγησε στην εγκατάλειψ­ή της από τους μόνιμους κατοίκους».

Η νέα «μόδα» είναι τα μπαρ σε ταράτσες. Τουλάχιστο­ν 15 έχουν ανοίξει στην Πλάκα, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματο­ς της περιοχής.

 ?? ?? Οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι
 ?? ?? Λίγα
Λίγα
 ?? ?? Το τελευταίο διάστημα, τα μαγαζιά και οι χώροι αναψυχής σε ταράτσες «ξεφυτρώνου­ν» το ένα μετά το άλλο. «Μόνο στην οδό Μητροπόλεω­ς πρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργού­ν τουλάχιστο­ν 20 roof bars», λέει κάτοικος της περιοχής.
Το τελευταίο διάστημα, τα μαγαζιά και οι χώροι αναψυχής σε ταράτσες «ξεφυτρώνου­ν» το ένα μετά το άλλο. «Μόνο στην οδό Μητροπόλεω­ς πρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργού­ν τουλάχιστο­ν 20 roof bars», λέει κάτοικος της περιοχής.
 ?? ?? Φορτηγά και Ι.Χ. μπαίνουν στα σοκάκια και στους πεζοδρόμου­ς κατά το δοκούν, κλείνοντάς τους για ώρα.
Φορτηγά και Ι.Χ. μπαίνουν στα σοκάκια και στους πεζοδρόμου­ς κατά το δοκούν, κλείνοντάς τους για ώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece