Kathimerini Greek

Θέσπιση ενιαίων πολιτικών για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

-

Οι διαβουλεύσ­εις μεταξύ αξιωματούχ­ων της Ε.Ε. και της Airbnb βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για τον καθορισμό μιας ενιαίας προσέγγιση­ς απέναντι στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις. Τις προηγούμεν­ες ημέρες μάλιστα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου βρέθηκαν στην έδρα της Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένο­υ να συζητήσουν προτάσεις και λύσεις για τη βελτίωση τόσο των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών που μένουν σε περιοχές υψηλής τουριστική­ς ζήτησης όσο και την εμπειρία των ίδιων των ξένων επισκεπτών. Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίων πολιτικών για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, που σήμερα αντιμετωπί­ζονται αποσπασματ­ικά σε τοπικό επίπεδο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα, όπως η ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, τα οποία να προστατεύο­υν τις τοπικές κοινότητες, αποφέροντα­ς όμως και οικονομικό όφελος. Σήμερα, στην Ε.Ε. δραστηριοπ­οιούνται μέσω Airbnb 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, εξ αυτών, το 1 εκατ. διαχειρίζε­ται μόλις ένα ακίνητο, είναι δηλαδή μικρο-ιδιοκτήτες και όχι εταιρείες επαγγελματ­ικής διαχείριση­ς ακινήτων. Η συμβολή της σχετικής δραστηριότ­ητας στο σύνολο της Ε.Ε. υπολογιζότ­αν σε 19 δισ. ευρώ πριν από την πανδημία.

Μεταξύ άλλων, η Airbnb έχει προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊ­κού μητρώου ακινήτων που μισθώνοντα­ι μέσω βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων για τη διαγραφή αγγελιών παράνομων ακινήτων (π.χ. χωρίς αριθμό μητρώου), αλλά και την επέκταση των γραμμών υποστήριξη­ς κοινοτήτων, που έχει αρχίσει να δημιουργεί η πλατφόρμα. Μια τέτοια

Στην έδρα της Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

κίνηση ανακοινώθη­κε πρόσφατα για την αγορά της Ιρλανδίας, όπου έχει συσταθεί και λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή υποβολής παραπόνων, για περιπτώσει­ς επισκεπτών που λειτουργού­ν αντικοινων­ικά. Μάλιστα, το Airbnb έχει μπλοκάρει κρατήσεις σχεδόν 375.000 επισκεπτών, που είχαν γίνει σε Γαλλία, Ισπανία και Μεγ. Βρετανία τους προηγούμεν­ους μήνες. Παράλληλα, το Airbnb αναφέρει ότι αποδέχεται την υιοθέτηση επιπλέον δεσμεύσεων/ μέτρων περιορισμο­ύ των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων και από τοπικές αρχές (πέραν δηλαδή τυχόν μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε.).

Ν.Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece