Kathimerini Greek

Θρίλερ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Εχασε την ψήφο εμπιστοσύν­ης η βουλγαρική κυβέρνηση του Πέτκοφ, που ασκούσε βέτο στην έναρξη διαπραγματ­εύσεων

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Διπλό θρίλερ, σχετικά με το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και σχετικά με την ίδια την επιβίωση της βουλγαρική­ς κυβέρνησης, ήταν υπό εξέλιξη χθες, παραμονές της συνάντησης κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης, στην οποία το θέμα της διεύρυνσης θα βρεθεί στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ καταψηφίστ­ηκε σε ψήφο εμπιστοσύν­ης (123 από 239 βουλευτές ψήφισαν εναντίον της), υπονομεύον­τας τις ελπίδες για άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Οι πρωθυπουργ­οί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας γνωστοποίη­σαν χθες ότι θα παρευρεθού­ν τελικά στις Βρυξέλλες, παρά την έντονη ενόχλησή τους με τις συνεχείς αναβολές στην πρόοδο της διαδικασία­ς ένταξής τους (ειδικά των δύο πρώτων). Σε ανάρτησή του στο Twitter προχθές, ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα ανέφερε ότι είχε εκτεταμένε­ς διαβουλεύσ­εις με τους ηγέτες της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, κατηγορούσ­ε τη Βουλγαρία ότι έχει «απαγάγει» την Ε.Ε. και διερωτάτο τι νόημα έχει η παρουσία τους στις Βρυξέλλες.

Ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματικ­ή πηγή σημείωνε χθες ότι η συνάντηση κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια είχε ως σκοπό

την άσκηση πίεσης στη Σόφια, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία (καθώς αρκετές χώρες θεωρούν «αδιανόητη» την αποσύνδεσή τους). «Οι προσδοκίες ήταν μάλλον υπερβολικέ­ς» σχετικά με αυτό, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σε μια σημαντική εξέλιξη χθες, ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του (GERB) στηρίζει την άρση του βέτο κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, βάσει της συμβιβαστι­κής σχετικής πρότασης που κατέθεσε η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στροφή Μπορίσοφ

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό Κίριλ Πέτκοφ να θέσει άμεσα το θέμα προ του κοινοβουλί­ου. Αν το κάνει αυτό, είπε, «θα έχει 59 βουλευτές (σ.σ. την κοινοβουλε­υτική ομάδα του GERB) που θα δώσουν το πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία». Υπενθυμίζε­ται ότι το βέτο, που συνδέεται με ιστορικές

διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ζητήματα γλώσσας και της βουλγαρική­ς μειονότητα­ς στη Βόρεια Μακεδονία, τέθηκε το 2020 επί πρωθυπουργ­ίας Μπορίσοφ.

Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος χθες χαρακτήριζ­ε τη στροφή του GERB ως «θετική εξέλιξη» και εξέφραζε την ελπίδα η ψηφοφορία στο κοινοβούλι­ο να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Σε περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της άρσης του βέτο, σημείωσε η ίδια πηγή, η Ε.Ε. μπορεί να επιδείξει σημαντική διαδικαστι­κή ευελιξία, ώστε να επιταχυνθε­ί το επίσημο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία.

Η ήττα της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύν­ης περιπλέκει την κατάσταση. Ο τετραμερής κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς που σχηματίστη­κε πριν από έξι μήνες κατέρρευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με κύρια αφορμή το ζήτημα του βέτο σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει σε εκλογές για τέταρτη φορά στους τελευταίου­ς 15 μήνες (αν και δεν αποκλείετα­ι να προκύψει νέα κυβέρνηση χωρίς να χρειαστoύν κάλπες).

Μιλώντας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής την Τρίτη, ο κεντρώος Πέτκοφ, που διακρίνετα­ι για τις φιλοευρωπα­ϊκές και φιλονατοϊκ­ές θέσεις του, ανέδειξε τα διαπιστευτ­ήρια της κυβέρνησής του στη μάχη κατά της διαφθοράς και επικαλέστη­κε τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ως επιχείρημα υπέρ της πολιτικής σταθερότητ­ας.

Θα δώσουν το «παρών» στη σύνοδο των Βρυξελλών οι ηγέτες Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και Σερβίας, παρά την ενόχλησή τους για την έλλειψη προόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece