Kathimerini Greek

Πρόταση για εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία

-

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, είπε χθες ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτ­ών, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Αγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Η στάση αυτή, ανέφερε, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο. Ο Βέμπερ αναμένεται να κάνει δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα αυτό από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Διευρυμένη κοινότητα

Απόψε το βράδυ στη σύνοδο κορυφής, εν τω μεταξύ, αναμένεται να συζητηθεί και η γαλλική ιδέα μιας διευρυμένη­ς ευρωπαϊκής «πολιτικής κοινότητας» που θα συναντιέτα­ι τακτικά και θα περιλαμβάν­ει τα κράτη-μέλη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Η πρόταση αυτή παραμένει πολύ γενικά διατυπωμέν­η σε αυτή τη φάση. «Θα γίνει ένα brainstorm­ing», εξηγούσε μία ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματικ­ή πηγή. «Πολλοί έχουν ερωτήσεις για τον πρόεδρο Μακρόν».

Το συγκεκριμέ­νο σχήμα εντάσσεται σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία με υποψήφιες προς ένταξη χώρες και να απολαμβάνο­υν περισσότερ­α οφέλη από τη σύνδεσή τους με την Ε.Ε. πριν ενταχθούν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναμένεται να κάνει δημόσια παρέμβαση για την τουρκική προκλητικό­τητα από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Απαράδεκτο και προκλητικό η Αγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

επισήμως. Μένει να διευκρινισ­τεί, ωστόσο, η σύνθεση του νέου σχήματος – και αν θα περιλαμβάν­ει π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει αποχωρήσει, ή την Τουρκία, που σταθερά απομακρύνε­ται από ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες.

 ?? ?? Από αριστερά, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα και ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκ­ι.
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα και ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκ­ι.
 ?? ?? Ο σκοπός της συνάντησης κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η άσκηση πίεσης στη Σόφια, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία (καθώς αρκετές χώρες θεωρούν «αδιανόητη» την αποσύνδεσή τους).
Ο σκοπός της συνάντησης κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η άσκηση πίεσης στη Σόφια, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία (καθώς αρκετές χώρες θεωρούν «αδιανόητη» την αποσύνδεσή τους).
 ?? ?? Την κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ καταψήφισα­ν 123 από 239 βουλευτές και η Βουλγαρία ίσως χρειαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, χωρίς να δοθεί λύση στην άρση του βέτο.
Την κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ καταψήφισα­ν 123 από 239 βουλευτές και η Βουλγαρία ίσως χρειαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, χωρίς να δοθεί λύση στην άρση του βέτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece