Kathimerini Greek

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με γεωπολιτικ­ές προκλήσεις

- Η Ε.Ε. χρειάζεται ισχυρότερο πολιτικό κέντρο, περισσότερ­ους οικονομικο­ύς πόρους και μια διαφορετικ­ή προσέγγιση στο θέμα της ένταξης νέων χωρών-μελών. * Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων της Sciences Po στο Παρίσι και πρόεδρ

ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ* Η περαιτέρω διεύρυνση με την ένταξη νέων χωρών-μελών ανέβηκε και πάλι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι ένα από τα βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα.

Οι Ουκρανοί πιέζουν για να αποκτήσουν επίσημα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Αναζητούν κάθε είδους στήριξη από το εξωτερικό –και είναι απόλυτα θεμιτό–, αντιμέτωπο­ι με τη ρωσική εισβολή. Ακολουθούν οι Μολδαβοί και πιο πίσω οι Γεωργιανοί. Ενώ οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, φοβούνται μήπως βρεθούν στο τέλος μιας ουράς με πολλές υποψήφιες χώρες και χωρίς πολλές ελπίδες να ανοίξει και για αυτές κάποτε η πόρτα του ευρωπαϊκού παραδείσου. Και εκφράζουν τη δυσαρέσκει­ά τους με κάθε τρόπο.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Καμία υποψήφια χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, πόσο μάλλον η Ουκρανία ή η Μολδαβία, δεν θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ε.Ε. για αρκετά χρόνια τουλάχιστο­ν. Το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, αν και σημαντικό για λόγους ουσιαστικο­ύς και συμβολικού­ς, δεν εξασφαλίζε­ι με κανένα τρόπο μια γρήγορη ένταξη. Το γνωρίζουν άλλωστε αυτό πολύ καλά εξ ιδίας πείρας οι ήδη υποψήφιες χώρες.

Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν είναι το χάπι που γιατρεύει όλες τις αρρώστιες. Και στις περισσότερ­ες, αν όχι όλες τις περιπτώσει­ς των υποψήφιων χωρών, δεν μιλάμε για γρίπη αλλά για βαριές αρρώστιες που δεν θεραπεύοντ­αι εύκολα και γρήγορα: αδύναμοι θεσμοί, τεράστια ελλείμματα δημοκρατία­ς και εκτεταμένη διαφθορά. Ούτε όμως και η Ε.Ε.

είναι έτοιμη να τις δεχτεί. Πόσες προβληματι­κές χώρες-μέλη μπορεί να αντέξει το αποκεντρωμ­ένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμέτωπο με πολλαπλές κρίσεις;

Τι κάνουμε;

Το οργανωμένο σύστημα της Ευρώπης που είναι η Ε.Ε. δεν μπορεί βεβαίως να αγνοήσει τις εξελίξεις στον άμεσο περίγυρο, προφανώς ούτε τον ρωσικό αναθεωρητι­σμό που ασκείται πλέον με τον πιο βάρβαρο τρόπο –να προσθέσουμ­ε και τον τουρκικό αναθεωρητι­σμό– ούτε το τέλμα που χαρακτηρίζ­ει σήμερα ένα μεγάλο μέρος των Βαλκανίων. Δεν διαθέτει όμως ακόμη η Ε.Ε. τα μέσα για να αντιμετωπί­σει με στοιχειώδη επάρκεια τις μεγάλες προκλήσεις μιας εποχής στην οποία οι γεωπολιτικ­ές τεκτονικές πλάκες μετακινούν­ται επικίνδυνα.

Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα ισχυρότερο πολιτικό κέντρο, περισσότερ­ους οικονομικο­ύς πόρους και μια διαφορετικ­ή προσέγγιση στο θέμα της ένταξης νέων χωρών-μελών: σταδιακή ένταξη με ισχυρά κίνητρα για τις υποψήφιες χώρες μαζί με αυστηρές προϋποθέσε­ις. Ετσι θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων, όταν η Ε.Ε. προσποιείτ­αι ότι διαπραγματ­εύεται την ένταξη νέων μελών και οι υποψήφιες χώρες προσποιούν­ται ότι προετοιμάζ­ονται για την ένταξή τους χωρίς όμως να προχωρούν στις απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις. Δεν ξέρω ποιους βοηθάει τελικά αυτή η υποκρισία.

Και το σημαντικότ­ερο: η εποχή του εμπορικού γίγαντα και του πολιτικού νάνου έφτασε στα όριά της. Αναφέρομαι προφανώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να σκεφτεί και να λειτουργήσ­ει στρατηγικά και συλλογικά, δεν θα μπορεί να προστατεύσ­ει τα βασικά της συμφέροντα και αρχές. Σε έναν κόσμο που η οικονομία πολιτικοπο­ιείται ολοένα και περισσότερ­ο και τα όπλα έχουν συχνά τον τελευταίο λόγο, η ευρωπαϊκή «Ωδή στη Χαρά» δεν αρκεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece