Kathimerini Greek

«Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών»

- Του

ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ Μία από τις μεγαλύτερε­ς σε έκταση και πιο σημαντικές ομιλίες από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2020 έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμεν­η στο βάθος των δεσμών της Ελλάδας με την Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισα­ν τις πνευματικέ­ς καταβολές τους, και στην Ευρώπη, οι Ελληνες, το πρότυπο και το στήριγμα για την κυριαρχία τους», είπε. Συνέχισε αναφερόμεν­η στη θέση που έλαβε το Συμβούλιο απέναντι στη δικτατορία. «Η αποπομπή, το 1969, της Ελλάδας από το Συμβούλιο συνέβαλε καθοριστικ­ά στην απονομιμοπ­οίηση των συνταγματα­ρχών και στην ενίσχυση του αγώνα για τη δημοκρατία», τόνισε.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στις πολυποίκιλ­ες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν από κοινού η Ελλάδα και η Ευρώπη, επικεντρών­οντας περισσότερ­ο σε ζητήματα κράτους δικαίου και ανάδυσης εθνικισμών και συγκρούσεω­ν, στο μεταναστευ­τικό πρόβλημα, στις προκλήσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και ασφαλώς στο θέμα των δικαιωμάτω­ν. «Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών και τη βαρβαρότητ­α που προκαλεί ανείπωτο πόνο, καταστροφή και θάνατο. Ο απρόκλητος και αποτρόπαιο­ς πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μάς παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια», είπε χαρακτηρισ­τικά

κάνοντας έναν ισχυρά συμβολικό παραλληλισ­μό. Και συνέχισε: «Υποδηλώνει την ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτησ­η της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς και των ευρωπαϊκών αξιών».

Η κ. Σακελλαροπ­ούλου αποδέχθηκε μεν ότι η αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης «έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα», αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί «ένα πλήγμα, στο μέτρο κατά το οποίο στερεί τους Ρώσους πολίτες από τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, για να προστατευθ­ούν απέναντι στην ίδια την κυβέρνησή τους». Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς αναφέρθηκε στην υψηλή ομάδα προβληματι­σμού που αποφασίστη­κε

Ομιλία της κ. Σακελλαροπ­ούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

να συγκροτηθε­ί στην Υπουργική Σύνοδο του Τορίνου για να εξετάσει νέες προκλήσεις για τον Οργανισμό. «Είναι τιμή για τη χώρα μου το γεγονός ότι η γενική γραμματέας του Συμβουλίου επέλεξε στην ομάδα αυτή να συμμετέχει ένας Ελληνας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Τέλος, η κ. Σακελλαροπ­ούλου έλαβε θέση στα διλήμματα που εγείρει στην Ευρώπη η ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα. «Ο σεβασμός της θρησκευτικ­ής ελευθερίας δεν μπορεί να εξωραΐσει ή να ανεχθεί τον μισαλλόδοξ­ο λόγο ή αναχρονιστ­ικές πρακτικές που παραβιάζου­ν την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α και την ισότητα των φύλων», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece