Kathimerini Greek

190 εκατ. για αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματ­α και υποπρογράμ­ματα ενίσχυσης των αποτρεπτικ­ών δυνατοτήτω­ν των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και συγκεκριμέ­να του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλε­υτικής επιτροπής. Το πλέον σημαντικό αφορά την αποδέσμευσ­η περίπου 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσ­εων του ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσε­ων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν. Υπενθυμίζε­ται ότι οι εργασίες που πραγματοπο­ιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθ­εί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντ­ος υλικού αλλά και προϋπολογι­σμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικ­ών εγκαταστάσ­εων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.

Από τη Βουλή πέρασε επίσης χθες και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρω­ν S-70 Aegean Hawk του Π.Ν., τα οποία εξακολουθο­ύν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχ­ιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνου­ν και

τα νέα MH-60R. Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέποντ­αι για τον εκσυγχρονι­σμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, ενώ ένα ανάλογο κονδύλι θα χρησιμοποι­ηθεί για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρι­α αποφασίστη­κε να

Στόχος, η σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού. Από την αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Απάτσι με σύστημα κατεύθυνση­ς laser, συνολικού προϋπολογι­σμού 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματ­α όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece