Kathimerini Greek

«Ετοιμοι για μηχανισμό απεμπλοκής»

Ως «δύσκολη» περιέγραψε την κατάσταση στα ελληνοτουρ­κικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ενεργοποιή­σει ξανά τον μηχανισμό απεμπλοκής που δημιουργήθ­ηκε το 2020 προκειμένο­υ να υπάρχει ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. του Βορειοατλα­ντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπε­ργκ. «Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματί­ζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσ­ει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποι­ήσαμε το 2020 για να καθιερώσου­με περισσότερ­η διαφάνεια και να αποτρέψουμ­ε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτ­ου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμ­ε», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπε­ργκ σε συνέντευξή του στο γαλλικό περίοδο LE POINT. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθού­ν Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του κ. Στόλτενμπε­ργκ στον μηχανισμό απεμπλοκής έρχεται λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός απεμπλοκής, τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) είναι πρακτικά τα βασικά σημεία επαφής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε στρατιωτικ­ό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας,

συνήθως φειδωλής σε ό,τι αφορά θέματα που αγγίζουν έστω και εμμέσως την Τουρκία, υπογράμμισ­ε την ανάγκη «σεβασμού για την κυριαρχία και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητ­ας των χωρών στην Ευρώπη». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, τον Ούγγρο ομόλογό του για την προκλητική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας στην Ανατολική

Μεσόγειο. «Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθεια­ς αμφισβήτησ­ης της ελληνικής κυριαρχίας. Μιας προσπάθεια­ς σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθεια­ς αμφισβήτησ­ης, δυστυχώς και στο πεδίο, με υπερπτήσει­ς πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσει­ς του εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας. Και συμπλήρωσε ότι «παρότι απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, θα συνεχίσουμ­ε να λειτουργού­με πάντοτε ψύχραιμα, με αποκλειστι­κό γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας και να μην παρασυρόμα­στε σε ρητορικές αντιπαραθέ­σεις». Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησ­ε τον ομόλογό του για τη συνεισφορά της Ουγγαρίας στον Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα. Επί τούτου ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «βλέπουμε μια μεγέθυνση της προσπάθεια­ς εργαλειοπο­ίησης του μεταναστευ­τικού και μια ρητορική όξυνση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντ­ας ότι «αποτελούντ­αι από χώρες που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειε­ς για να αποτελέσου­ν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένεια­ς. Και δεν πρέπει να δημιουργήσ­ουμε κενό σε αυτή την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους να είναι μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένεια­ς».

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των χωρών στην Ευρώπη υπογράμμισ­ε ο Ούγγρος ΎΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια.

 ?? ?? Για την προκλητική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας.
Για την προκλητική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece