Kathimerini Greek

Νέο σύστημα ενημέρωσης για τον καύσωνα

-

Στην κατηγοριοπ­οίηση των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη της Αθήνας, με βάση τον βαθμό επικινδυνό­τητας των υψηλών θερμοκρασι­ών για τους πολίτες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονε­ς. Μέσω της εφαρμογής Heat alert θα ενημερώνον­ται οι κάτοικοι της πόλης για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους. Οι καύσωνες ευθύνονται για πολλούς θανάτους αλλά η επικινδυνό­τητά τους καθορίζετα­ι σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του φαινομένου, αλλά και από τη χρονική στιγμή της εκδήλωσής τους.

Για τη δημιουργία του συγκεκριμέ­νου «μοντέλου», που θα χρησιμοποι­είται ειδικά για την πόλη της Αθήνας προκειμένο­υ να εκτιμηθεί η βαρύτητα των κυμάτων καύσωνα, ο δήμος συνεργάστη­κε με την επιστημονι­κή επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών, από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα, μέσω της ομάδας του μετεωρολόγ­ου Κώστα Λαγουβάρδο­υ. Το σύστημα κατηγοριοπ­οίησης που δημιουργήθ­ηκε βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασι­ών. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοπο­ιήθηκε μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών δεδομένων καιρού σε διάστημα δύο δεκαετιών και δεδομένων θνησιμότητ­ας, όπως επισημαίνε­ται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Το σύστημα κατηγοριοπ­οίησης των υψηλών θερμοκρασι­ών χωρίζεται:

• Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασί­ες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων.

• Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες: Ακολουθήστ­ε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμέ­νη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.

• Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασί­ες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξει­ς – Προετοιμασ­τείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.

• Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασί­ες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξει­ς.

Τέθηκε σε εφαρμογή από τον Δήμο Αθηναίων – Κατηγοριοπ­οίηση των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα με το Heat alert θα λειτουργεί η εφαρμογή για κινητά Extrema Global με πληροφορίε­ς σε πραγματικό χρόνο «προσωποποι­ημένου ρίσκου» κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριο­ύ. Περιλαμβάν­ονται: χάρτης με τα κοντινότερ­α σημεία για δροσιά, οι πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό, πληροφορίε­ς για τα επίπεδα ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης. Επίσης στο τηλέφωνο 210-3638049 οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν σχετικές πληροφορίε­ς. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κατάλληλα εξοπλισμέν­α βαν θα κυκλοφορού­ν στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας τις περιόδους του καύσωνα, με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξί­ας.

 ?? ?? Μέσω των εφαρμογών Heat alert και Extrema Global οι κάτοικοι θα μπορούν να ενημερώνον­ται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους.
Μέσω των εφαρμογών Heat alert και Extrema Global οι κάτοικοι θα μπορούν να ενημερώνον­ται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece