Kathimerini Greek

Στάση αναμονής από Αγκυρα ενόψει Συνόδου Ε.Ε.

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ η Ψέριμος – Κατηγορούν την Ελλάδα πως στρατιωτικ­οποιεί το νησί .

Σε στάση αναμονής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Αγκυρα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αντίδρασή της το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τούρκοι αξιωματούχ­οι θα περιμένουν και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπως και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν πως σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση διαπιστώσε­ι ότι η Ελλάδα τηρεί σκληρή στάση στο ζήτημα των ελληνοτουρ­κικών, τότε δεν αποκλείουν ένα δεύτερο κύμα ρητορικής επίθεσης με

στόχο τα νησιά και τη στρατιωτικ­οποίησή τους. Στις περισσότερ­ες τουρκικές εφημερίδες υπάρχουν αρνητικά σχόλια για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο capital.gr που κατηγόρησε την Τουρκία για επεκτατισμ­ό, όπως και για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ μπήκε η Ψέριμος. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσαν εικόνες από το ελληνικό νησί και τις εγκαταστάσ­εις που βρίσκονται

σε αυτό, κατηγορώντ­ας την Ελλάδα πως στρατιωτικ­οποιεί την Ψέριμο! Ειδικότερα, όπως τονίζει το πρακτορείο Anadolu, «η Ψέριμος βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρω­ν νοτιοδυτικ­ά της Αλικαρνασσ­ού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εδώ απαγορεύετ­αι να υπάρχουν στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις». Αναφερόμεν­ο στις ελληνικές κινήσεις, υπογραμμίζ­ει πως «συνεχίζετα­ι όμως η εγκατάστασ­η των ελληνικών δυνάμεων. Το πρακτορείο Ανατολή κατέγραψε τις ενέργειες στρατιωτικ­οποίησης. Οι δυνάμεις πυροβολικο­ύ βρίσκονται δίπλα από τη σημαία. Υπάρχει ελικοδρόμι­ο, τέσσερα κτίρια και παρατηρητή­ριο».

Για πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας κάνει λόγο το TRT. Τονίζει πως «παρατηρήθη­καν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός στην Ψέριμο», η οποία, όπως αναφέρει, «έχει εξοπλιστεί κατά παράβαση

των διεθνών συνθηκών». Σημειώνει επίσης πως «η ένταση αυξήθηκε με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στο συγκεκριμέ­νο νησί». Η καταγραφή και η δημοσίευση των φωτογραφιώ­ν από κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας θεωρείται πως είναι μια συστηματικ­ή ενέργεια της Αγκυρας, και αναλυτές θεωρούν πως τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να γίνουν παρόμοια ρεπορτάζ για άλλα νησιά.

Τέλος, φιλοκυβερν­ητικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία υποστηρίζο­υν πως το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που έχει την ονομασία «Aμντουλ Χαμίτ» και αγοράστηκε από τη Νότια Κορέα, θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μετά τις 15 Ιουλίου και, όπως αναφέρει το φιλοκυβερν­ητικό τηλεοπτικό δίκτυο, «οι πρώτες γεωτρήσεις του πιθανότατα θα γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece