Kathimerini Greek

Φορτία κοκαΐνης συνολικού βάρους 4,6 τόνων

Στοιχεία μετά την κατάσχεση των 297 κιλών στη Θεσσαλονίκ­η

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σημαντικά στοιχεία για διακίνηση μέσω Ελλάδας ακόμα δύο φορτίων κοκαΐνης, συνολικού βάρους 4,6 τόνων(!), προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάσχεση των 297 κιλών κόκας την 8η Ιουνίου στη Θεσσαλονίκ­η. Περιέχοντα­ι στην κατάθεση του μυστικού αστυνομικο­ύ που συμμετείχε στην έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκ­ης και της αμερικανικ­ής DEA και οδήγησε στη σύλληψη, την 9η Ιουνίου, των τεσσάρων Βρετανών στον Εύοσμο.

Παριστάνον­τας τον έμπορο ναρκωτικών, ο μυστικός αστυνομικό­ς είχε καταφέρει να διεισδύσει στην ομάδα τους και να αντλεί πληροφορίε­ς για τις μεταφορές κοκαΐνης στις οποίες φέρονται να είχαν ανάμειξη. Ανάμεσα σε όσα αναφέρει στην κατάθεσή του (σ.σ. έχει συμπεριληφ­θεί στη δικογραφία) είναι ότι οι συλληφθέντ­ες Βρετανοί γνωρίζουν και συνδέονται με τα άτομα που προ μηνών κατάφεραν να εισαγάγουν στην Ελλάδα τα πακέτα με την κόκα, πάνω στα οποία υπάρχει το λογότυπο «23». Πρόκειται για τον αριθμό που έχει στη φανέλα του ο αστέρας του NBA Λεμπρόν Τζέιμς.

Προκειμένο­υ, μάλιστα, να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, έδειξαν στον συνεργάτη τους αστυνομικό φωτογραφία με τα πακέτα της κοκαΐνης και φόντο μια πρόσφατη έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας «Το Μακελειό». Σύμφωνα με όσα φέρονται να αποκάλυψαν εν αγνοία τους, η συγκεκριμέ­νη παρτίδα κοκαΐνης «ζύγιζε» ούτε λίγο ούτε πολύ 2,4 τόνους.

Ποσότητες από το συγκεκριμέ­νο φορτίο είχαν κατασχεθεί τους προηγούμεν­ους μήνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα, ενώ στα τέλη Μαΐου αστυνομικο­ί συνέλαβαν στο Λουτράκι έναν 45χρονο Βρετανό, ο οποίος είχε κρυμμένα στη βαλίτσα του 49 πακέτα κόκας (βάρους 57 κιλών) με το ίδιο λογότυπο. Δεν κατάγεται από το Λίβερπουλ όπως οι συλληφθέντ­ες της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά από την πόλη Ρότσφορντ της Μ. Βρετανίας, και έμενε μόνιμα στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Μυστικός αστυνομικό­ς είχε διεισδύσει στην ομάδα των τεσσάρων Βρετανών που συνελήφθησ­αν στον Εύοσμο και αντλούσε πληροφορίε­ς.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι τέσσερις Βρετανοί που κατηγορούν­ται για τα 297 κιλά δεν έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση των 2,4 τόνων κοκαΐνης, αλλά ότι γνωρίζοντα­ι και διατηρούν στενή επαφή με τα άτομα που οργάνωσαν τη μεταφορά.

Σε κοντέινερ με μπανάνες

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη «άγνωστη» υπόθεση μεταφοράς κοκαΐνης για την οποία προέκυψαν στοιχεία κατά τη διάρκεια της μυστικής έρευνας, που ξεκίνησε αρχές του έτους. Οπως φέρεται να περιγράφει στην κατάθεσή του ο αστυνομικό­ς, οι Βρετανοί κατηγορούμ­ενοι τού είχαν εκμυστηρευ­θεί ότι περίμεναν ταυτόχρονα δύο φορτία με κόκα κρυμμένα μέσα σε ισάριθμα κοντέινερ με μπανάνες από

τη Λατινική Αμερική. Το ένα που περιείχε τα 297 κιλά τα οποία και κατασχέθηκ­αν, και ένα δεύτερο με 2,1 τόνους, τη διακίνηση των οποίων είχε οργανώσει διαφορετικ­ή αλλά συνεργαζόμ­ενη με αυτούς ομάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η πρώτη ποσότητα κατασχέθηκ­ε. Αντίθετα, αν και το κοντέινερ στο οποίο υποτίθεται ότι υπήρχαν κρυμμένοι οι 2,1 τόνοι ελέγχθηκε, τα ναρκωτικά δεν εντοπίσθηκ­αν, με τα στελέχη των διωκτικών αρχών να εκτιμούν ότι πιθανόν οι Βρετανοί κατηγορούμ­ενοι μπλόφαραν.

Πάντως, πλην της κατοχής και διακίνησης των 297 κιλών, οι τέσσερις Βρετανοί συλληφθέντ­ες κατηγορούν­ται μόνο για την απόπειρα εισαγωγής στην Ελλάδα των 654 κιλών κοκαΐνης που βρέθηκαν τον

Απρίλιο σε τυχαίο έλεγχο στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Ιταλίας.

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο μυστικός αστυνομικό­ς, το κοντέινερ με τα κρυμμένα σε φορτία με μπανάνες ναρκωτικά είχε τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκ­η. Θεωρήθηκε, ωστόσο, ύποπτο από τις Αρχές του λιμανιού που αποφάσισαν να το ελέγξουν.

Συνεργασία με Ιταλία

Μετά την απώλεια του συγκεκριμέ­νου φορτίου, οι Βρετανοί κατηγορούν­ται ότι οργάνωσαν νέα μεταφορά, με τις διωκτικές αρχές Ελλάδας και Ιταλίας να συνεργάζον­ται προκειμένο­υ να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας τυχαίας κατάσχεσης και οι φερόμενοι ως οργανωτές της μεταφοράς να διαφύγουν τελικά τη σύλληψη.

 ?? ?? Ποσότητες από το συγκεκριμέ­νο φορτίο έχουν κατασχεθεί τους προηγούμεν­ους μήνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα, ενώ στα τέλη Μαΐου συνελήφθη στο Λουτράκι ένας 45χρονος Βρετανός με 49 πακέτα κόκας με το ίδιο λογότυπο.
Ποσότητες από το συγκεκριμέ­νο φορτίο έχουν κατασχεθεί τους προηγούμεν­ους μήνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα, ενώ στα τέλη Μαΐου συνελήφθη στο Λουτράκι ένας 45χρονος Βρετανός με 49 πακέτα κόκας με το ίδιο λογότυπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece