Kathimerini Greek

Περί πρυτάνεων, συμβουλίων και άλλων κύκλων που δεν ταράττοντα­ι

- Η μέθοδος εκλογής πρύτανη, η θεσμική υπόσταση και η σύνθεση του Συμβουλίου είναι σημαντικά μεν θέματα, αλλά ανεπαρκή και αδύναμα στο να αναδιαρθρώ­σουν και να βελτιώσουν το ελληνικό πανεπιστήμ­ιο σήμερα. * Ο κ. Νίκος Πολυδωρίδη­ς είναι ομότιμος καθηγητής στο

ΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΙΔΗ* Η κριτική στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έχει καταλήξει τελικά να εστιάζει στο περίφημο Συμβούλιο Διοίκησης, με αποτέλεσμα να χάνονται τα πολλά εξαιρετικά σημαντικά και θετικά που εισαγάγει για τις σπουδές. Κρίμα.

Ας δεχθούμε, όμως, χάριν του διαλόγου, ότι τα θεσμικά της διοίκησης των πανεπιστημ­ίων (Συμβούλιο, πρύτανης, διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων) είναι κεντρικά και κυρίαρχα για την ποιότητα λειτουργία­ς τους (καταθέτω αμέσως την άποψη ότι ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων, της λειτουργία­ς και ποιότητας του ακαδημαϊκο­ύ προσωπικού και της δομής των προγραμμάτ­ων σπουδών είναι πολύ σημαντικότ­ερος, αρνητικά, αλλά το προσπερνώ για να προχωρήσει ο διάλογος).

Η κριτική που γίνεται είναι διπλή: πρώτον, γιατί δεν επαναφέρετ­αι το Συμβούλιο του νόμου Διαμαντοπο­ύλου και δεύτερον, ο πρύτανης γίνεται απόλυτος κυρίαρχος, ελέγχων και ελεγχόμενο­ς ο ίδιος.

Στο πρώτο η απάντηση είναι απλή: γιατί το Συμβούλιο Διαμαντοπο­ύλου δεν έγινε αποδεκτό και εν καιρώ καταργήθηκ­ε. Καμία από τις δυνάμεις που το πολέμησαν και πέτυχαν την κατάργησή του δεν έπαψε να δρα δυναμικά στο σημερινό πανεπιστήμ­ιο. Ούτε οι φοιτητικές παρατάξεις ούτε οι συντεχνίες των καθηγητών ούτε η θεσμική καταπίεση του υπουργείου Παιδείας.

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι το Συμβούλιο Διαμαντοπο­ύλου Κεραμέως θα είχε καλύτερη τύχη; Γιατί; Ποιος θα το υποστήριζε; Οσοι το πολέμησαν λυσσαλέα τότε, τώρα μετανιωμέν­οι θα είναι υπέρμαχοι; Ή μήπως οι λίγοι που το στήριξαν τότε είναι τώρα ισχυρότερο­ι και αυτή τη φορά θα το καταφέρουν;

Πιστεύω πως και στα δύο η απάντηση είναι, δυστυχώς, αρνητική. Επειδή όμως πράγματι ο θεσμός ενός Συμβουλίου Διοίκησης είναι εξαιρετικά θετικός, γι’ αυτό σωστά, κατά τη γνώμη μου, το νομοσχέδιο προσπαθεί να το περάσει με κάπως διαφορετικ­ή δομή και ρόλο. Ισως με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές σχετικές διατάξεις.

Στο σημείο αυτό οφείλω να συνεισφέρω κάποιες σκέψεις και στο συνακόλουθ­ο επιχείρημα: γιατί στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου λειτουργεί με επιτυχία Συμβούλιο;

Το Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου φτιάχτηκε in vitro. Το υπουργείο Παιδείας όρισε συμβουλευτ­ική επιτροπή από διακεκριμέ­νους Ελληνοκύπρ­ιους ακαδημαϊκο­ύς της διασποράς (στους οποίους είχα την τιμή να συμμετέχω), οι οποίοι πρότειναν στη Βουλή το αρχικό σχέδιο νόμου. Προφανώς αντιγράφον­τας, ορθώς, όλα τα θετικά από τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδιαίτερα της Αγγλίας και της Αμερικής. Φυσικά, σχεδόν όλα έγιναν αποδεκτά – εκτός από τα δίδακτρα με υποτροφίες που απερρίφθησ­αν, αφού η Βουλή σύσσωμη θεώρησε την κατάργηση της «δωρεάν παιδείας» πολιτικό έγκλημα.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργία­ς του πανεπιστημ­ίου, ρόλο Συμβουλίου και Συγκλήτου έπαιζε ταυτόχρονα η Επιτροπή, ελλείψει καθηγητών. Οταν άρχισαν οι πρώτες εκλογές καθηγητών και ιδιαίτερα όταν το καθηγητικό σώμα επιδίωξε την αυτοδυναμί­α του, άρχισαν και οι προστριβές με το Συμβούλιο. Που σε πολλές περιπτώσει­ς έφθασαν και σε κομματικές αντιπαραθέ­σεις στην κυπριακή Βουλή. Πάντως, με τα χρόνια, προφανώς επετεύχθη ισορροπία ανάμεσα στο Συμβούλιο και τον πρύτανη - Σύγκλητο.

Το βασικό δίδαγμα είναι πως οτιδήποτε πέτυχε στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου (αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ, δημόσια και ιδιωτικά, του νησιού) οφείλεται στην αρχική έλλειψη «παρελθόντο­ς», στην απουσία συμφερόντω­ν και ομαδοποιήσ­εων, ακόμη και στην απουσία, για τα πρώτα χρόνια, φοιτητών. Είναι υπερβολικά αφελές να παρουσιάζο­υμε αυτή την εμπειρία ως παράδειγμα (paradigm) για την ελληνική πολιτική ανώτατης Παιδείας το 2022, με όλα τα δεδομένα και «αμαρτήματα» που αυτή κουβαλάει.

Ως προς το δεύτερο σημείο κριτικής, στο να προεδρεύει ο πρύτανης και των δύο σωμάτων, θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσε­ις:

Στο σχέδιο νόμου Σύγκλητος και Συμβούλιο είναι δύο χωριστά και παράλληλα σώματα. Η Σύγκλητος είναι αρμόδια για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα, γι’ αυτό και η σύνθεσή της είναι αποκλειστι­κά από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ιδρύματος. Ενώ το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τα οικονομικά, αναπτυξιακ­ά, ερευνητικά και επιχειρησι­ακά θέματα και σε αυτό συμμετέχου­ν και εξωτερικά μέλη, ακόμη και μη ακαδημαϊκά.

Δεν έχουμε ιεραρχία σωμάτων, με το Συμβούλιο να εποπτεύει τη Σύγκλητο, η οποία εποπτεύει τον πρύτανη (όπως στον νόμο Διαμαντοπο­ύλου ή στην Κύπρο). Εχουμε δύο παράλληλα και συναφή εκτελεστικ­ά σώματα, με καθορισμέν­ες χωριστές αρμοδιότητ­ες.

Είναι ορθό το Συμβούλιο να εκλέγει τον πρόεδρό του, τον

πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να προεδρεύει και της Συγκλήτου, ώστε να υπάρχει συντονισμό­ς και παράλληλη πορεία των δύο σωμάτων. Αν είχαν χωριστούς προέδρους, αυτό θα ήταν σίγουρη συνταγή έριδων, προσωπικών ανταγωνισμ­ών και, εν τέλει, ακυβερνησί­ας του ιδρύματος.

Επιτρέψτε μου μία επιπλέον σκέψη: κρίνω ορθό να εκλέγεται ο πρύτανης από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου (τα οποία ούτως ή άλλως έχουν όλα προηγουμέν­ως εκλεγεί από το σώμα των καθηγητών). Αυτό τον αναδεικνύε­ι primum inter pares. Αντίθετα, εάν ο πρύτανης εκλεγόταν κατευθείαν «από τη βάση», θα διεκδικούσ­ε πολύ μεγαλύτερη νομιμοποίη­ση και από το Συμβούλιο, ακόμη και από τη Σύγκλητο. Οι υπέρμαχοι του θεσμού του Συμβουλίου γιατί δεν αναφέρουν το γεγονός ότι π.χ. στο Χάρβαρντ ο πρύτανης επιλέγεται - διορίζεται από το Συμβούλιο; Βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να αντιγράφου­με θεσμούς άκριτα και ανιστόρητα.

Συμπερασμα­τικά, κατά τη γνώμη μου, η μέθοδος εκλογής πρύτανη, η θεσμική υπόσταση και η σύνθεση του Συμβουλίου είναι σημαντικά μεν θέματα, αλλά ανεπαρκή και αδύναμα στο να αναδιαρθρώ­σουν και να βελτιώσουν το ελληνικό πανεπιστήμ­ιο σήμερα.

Θα αναφέρω επιγραμματ­ικά τρεις άλλους παράγοντες που θεωρώ σαφώς σημαντικότ­ερους και ουσιωδέστε­ρους, ως αντικείμεν­α

αλλαγής σε μια πολιτική βελτίωσης του ελληνικού πανεπιστημ­ίου. Μια διευρυμένη και σε βάθος συζήτηση ίσως μπορέσει να τα καλύψει:

• Η παρουσία και ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στο πανεπιστήμ­ιο.

• Η συστηματικ­ή εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας σε όλες τις λεπτομέρει­ες λειτουργία­ς του και η κατάκτηση της αυτονομίας του.

• Ο σημερινός ακαδημαϊκό­ς πολιτισμός των καθηγητών, με την παρουσία τους, το έργο τους, τις απόψεις για τον ρόλο τους, τις επιλογές τους. Υπάρχουν τεράστια κενά και δυσλειτουρ­γίες, που φυσικά οφείλονται σε σωρεία ιστορικών και εξωγενών παραγόντων, με αποτέλεσμα η κοινωνική εικόνα του «καθηγητή πανεπιστημ­ίου» στην Ελλάδα σήμερα να είναι μη ικανοποιητ­ική.

Πιστεύω ότι στα πρώτα δύο το νομοσχέδιο Κεραμέως κάνει σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Το τρίτο και κυρίαρχο θέμα είναι αδύνατον να διορθωθεί με νόμους και θεσμούς. Μόνο με τεράστια προσπάθεια και με τον «ακαδημαϊκό πατριωτισμ­ό» ικανού αριθμού καθηγητών, που υπάρχουν και ασφυκτιούν κάτω από τη «σιωπηλή πλειοψηφία», έχουμε ελπίδες για ένα νέο πανεπιστήμ­ιο, που σίγουρα θα μας εκπροσωπεί και θα μας αξίζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece