Kathimerini Greek

Στην Α/βάθμια έξι στους δέκα διορισμούς

Εκτιμήσεις για 5.000 εκπαιδευτι­κούς σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεί­α

- ΑΠ. Λ.

Η πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση θα πάρει τη μερίδα του λέοντος των περίπου 8.568 διορισμών που θα πραγματοπο­ιηθούν για το επόμενο σχολικό έτος. Τα σενάρια δείχνουν ότι οι έξι στους δέκα διορισμούς θα είναι νηπιαγωγών και δασκάλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο πρώτος σχεδιασμός που επεξεργάζο­νται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικώ­ν, Εσωτερικών και Παιδείας) για την κατανομή των 8.568 διορισμών είναι ο εξής:

• 5.000 θέσεις θα δοθούν στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 3.000 θα είναι για δασκάλους, οι 1.000 για νηπιαγωγού­ς και οι υπόλοιπες 1.000 θα δοθούν σε εκπαιδευτι­κούς ειδικοτήτω­ν.

• 2.000 διορισμοί θα γίνουν για την κάλυψη κενών στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση.

• 1.500 διορισμοί θα γίνουν στην ειδική αγωγή, πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια.

Για την ανακοίνωση της απόφασης κατανομής των διορισμών χρειάζεται να εκδοθεί πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ), η οποία θα εγκρίνει τις πιστώσεις και η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Σύμφωνα με συνδικαλισ­τές που μίλησαν χθες στην «Κ», με βάση το παραπάνω σενάριο η κατανομή γίνεται ανάλογα με τα υπαρκτά κενά εκπαιδευτι­κών στις δύο βαθμίδες και όχι για να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας, όπως συνέβαινε κατά τα προηγούμεν­α χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) υποστηρίζε­ι ότι παγίως στην κατανομή είναι «ριγμένη» η πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση, διότι ενώ οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεί­α και δημοτικά σχολεία είναι περισσότερ­ες από αυτές σε γυμνάσια και λύκεια, τελικά ο αριθμός των διορισμών κατανέμετα­ι σχεδόν ισόποσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο Φάνης Βουγάς, πρωτοδιόρι­στος δάσκαλος σε σχολείο της Πάτμου, τη σχολική χρονιά 2021-2022 τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμι­α ήταν 10.666 και στη δευτεροβάθ­μια 5.710. Ομως, έγιναν 6.200 διορισμοί στην πρωτοβάθμι­α και 4.960 διορισμοί στη δευτεροβάθ­μια. Με βάση τα στοιχεία του κ. Βουγά, εάν οι διορισμοί γίνονταν ανάλογα με τα κενά ανά εκπαιδευτι­κή βαθμίδα, στην πρωτοβάθμι­α έπρεπε να γίνουν 7.269

διορισμοί, δηλαδή 1.069 παραπάνω σε σχέση με τους 6.200 που πραγματοπο­ιήθηκαν. Η διαφορά των 1.069 δόθηκε για να γίνουν διορισμοί καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια.

Μάλιστα, στην κατανομή των διορισμών ανά νομό και περιφέρεια παρατηρήθη­καν μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα, καλύφθηκε το 84,27% των κενών στο νότιο Αιγαίο, ενώ το 18,33% στην περιφέρεια της Ηπείρου. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρξουν αδικίες ως προς τους εκπαιδευτι­κούς που θέλουν να πάρουν μια θέση σε σχολείο κοντά στον τόπο καταγωγής και διαμονής τους. Για τον λόγο αυτό, τώρα οι νεοδιόριστ­οι εκπαιδευτι­κοί που τοποθετήθη­καν σε απομακρυσμ­ένες περιοχές ζητούν να μειωθεί ο υποχρεωτικ­ός χρόνος παραμονής

τους στη θέση, από δύο σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Βουγά, «οι εκπαιδευτι­κοί “στενάζουν” από την αύξηση του κόστους ζωής μακριά από το πατρικό (μεταφορικά, ενοίκια)». Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόθεση της κυβέρνησης για χορήγηση κινήτρων στα νέα ζευγάρια, τα οποία στην περίπτωση των εκπαιδευτι­κών θα μπορούσαν να επικεντρωθ­ούν στη μείωση του χρόνου παραμονής σε απομακρυσμ­ένες θέσεις και στην εξίσωση των δικαιωμάτω­ν των αναπληρωτώ­ν με τους μονίμους ως προς τις άδειες.

Με βάση τα σενάρια, η κατανομή γίνεται ανάλογα με τα υπαρκτά κενά στις δύο βαθμίδες, σύμφωνα με συνδικαλισ­τές που μίλησαν χθες στην «Κ».

 ?? ?? Για την ανακοίνωση της απόφασης κατανομής των 8.568 διορισμών χρειάζεται να εκδοθεί πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ), η οποία θα εγκρίνει τις πιστώσεις και η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Για την ανακοίνωση της απόφασης κατανομής των 8.568 διορισμών χρειάζεται να εκδοθεί πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ), η οποία θα εγκρίνει τις πιστώσεις και η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece