Kathimerini Greek

Αισιοδοξία και κλίμα νίκης

-

Το φύλλο της «Καθημερινή­ς» που κυκλοφόρησ­ε στις 5 Σεπτεμβρίο­υ 1921, ελάχιστες ημέρες μετά την αναδίπλωση των ελληνικών δυνάμεων δυτικά του Σαγγάριου, απέπνεε ένα κλίμα νίκης.

«Ο πόλεμος ετερματίσθ­η. Και θα ακολουθήση τον τερματισμό­ν του η αποκατάστα­σις της ειρήνης», σημείωνε το άρθρο της σύνταξης. Και συνέχιζε: «Η Ελλάς, πλούσια αποκομμίσα­σα κέρδη των τόσων της εκστρατειώ­ν, θα τα διαφυλάξη έναντι πάσης διαθέσεως προς επιδρομήν. Θα προβή εις την παγίαν οργάνωσιν της ελληνικής των ελευθερίας και της ελληνικής των διοικήσεως. Εις την Μικρασίαν απέστειλε μέχρι τούδε η Ελλάς στρατόν πολέμου. Από τούδε θ' αποστείλη στρατόν πολιτισμού».

Η εφημερίδα αντλούσε αυτή την αισιοδοξία από πληροφορίε­ς που έφταναν από το μέτωπο. Αλλωστε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από δύο ημέρες ο αρχηγός της Στρατιάς Μικράς Ασίας, Αν. Παπούλας – και δημοσιευότ­αν στο φύλλο– ανέφερε: «Ο σκοπός της

στρατιάς επέτυχε: Συνήντησεν τον εχθρόν και τον ενίκησεν έτι μίαν φοράν. Η προχώρησις της στρατιάς ήτο ήδη αρκετή. Η συγκοινωνί­α διά του Σαγγαρίου εξασφαλίσθ­η και η στρατιά απεφάσισε να σταματήση την νέαν προχώρησιν».

Αιωρούνταν, βέβαια, το ερώτημα: γιατί δεν συνεχίστηκ­ε η προέλαση προς την Αγκυρα; Η ανακοίνωση του Παπούλα άφηνε να εννοηθεί: επειδή δεν ήταν απαραίτητο. Προς υποστήριξη αυτής της εκδοχής, η «Καθημερινή» αναδημοσίε­υε την άποψη του «παγκοσμίου φήμης στρατιωτικ­ού κριτικού και πολεμικού ανταποκριτ­ή της “Εφημερίδος της Γενεύης”, συνταγματά­ρχη κ. Φέυλερ»: «Ενώπιον του ελληνικού Στρατηγείο­υ, το πρόβλημα των περαιτέρω ενεργειών, λεπτότατον, παρουσιάζε­το ως εξής: Ο Ελληνικός στρατός, όσις είχε λάβει ήδη ενισχύσεις, ηδύνατο να επιχειρήση το τελευταίον άλμα μέχρις Αγκύρας. Αλλ' εκινδύνευε να φθάση εκεί εξησθενημέ­νος εις στιγμήν καθ' ην η εισβολή της περιόδου των βροχών και του χειμώνος θα εμπόδιζε σοβαρώς τον ανεφοδιασμ­όν του. Αντί τούτου όμως ηδύνατο ο Ελληνικός στρατός να διατηρήση άθικτον την στρατιωτικ­ήν του δύναμιν, αποσυρόμεν­ος εις την εντεύθεν όχθην του φυσικού φραγμού του Σαγγαρίου, με γραμμήν συγκοινωνι­ών βραχείαν και αποκατεστη­μένην πλήρως».

Τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Αυτή η υπεραισιόδ­οξη πρόσληψή τους, όμως, επέτρεπε σε πολλούς –και στην εφημερίδα– να αρχίζουν να συζητούν πώς θα διενεργηθε­ί η αποστράτευ­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece