Kathimerini Greek

Αύξηση κρουσμάτων και εκτόξευση της θετικότητα­ς

- Ι. Φ.

Ανησυχία προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικ­ής χρήσης μάσκας σε εσωτερικού­ς χώρους. Συγκεκριμέ­να, χθες ανακοινώθη­καν 10.528 και την Τρίτη 12.537 νέα κρούσματα της COVID-19 σε όλη τη χώρα. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων συνδέει νοητά την έξαρση με την αύξηση της κινητικότη­τας, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει και η Ελλάδα δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν πάνω από δέκα περιοχές της χώρας, όπως Θεσσαλονίκ­η (783), Ηράκλειο (510), Χανιά (286), Αχαΐα και Κέρκυρα (277), Ρόδος (214), Λάρισα (179), Εύβοια (147), Αιτωλοακαρ­νανία (141) και Κορινθία (127), Μεσσηνία (125), Ρέθυμνο (107) και Λασίθι (100). Συνολικά, μάλιστα, στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσα­ν τα 1.000, φτάνοντας πλέον τα 1.003. Αντίστοιχα, σε φρενήρεις ρυθμούς

ανεβαίνει και ο δείκτης θετικότητα­ς: τα «πρωτεία» έχει και πάλι η Μύκονος, με ποσοστό 50,89%. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 33,51%, η Μήλος με 32,31%, η Πάρος με 23,81%, η Δυτική Αττική με 21,51% και η Κάρπαθος με 21,37%. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογο­ύν την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία ότι όσοι

πολίτες δεν νόσησαν τα προηγούμεν­α δύο χρόνια επιμολύνον­ται τώρα, ενώ δεν λείπουν και οι επαναλοιμώ­ξεις.

Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκίκας Μαγιορκίνη­ς εκτίμησε ότι αυτή η απότομη αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου. «Μετά αναμένουμε πτώση των κρουσμάτων», σημειώνει.

«Η έξαρση της νόσου, την οποία προσωπικά δεν χαρακτηρίζ­ω ως “κύμα”, οφείλεται σε υποστελέχη της μετάλλαξης “Ομικρον”, δηλαδή στα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα οποία παρουσιάζο­υν

καλή ανοσολογικ­ή διαφυγή», απαντάει ο δρ Μαγιορκίνη­ς. «Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας αιτιολόγησ­ης της τωρινής κατάστασης και όχι η άρση της μάσκας».

Τέταρτη δόση

Ο εμβολιασμό­ς με την 4η δόση, μια απόφαση που λάμβανε μεμονωμένα κάθε άτομο άνω των 60 βάσει του ιστορικού του, συστήνεται πλέον με μεγαλύτερη έμφαση. «Παροτρύνω επίσης τους πιο ηλικιωμένο­υς να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα και βάσει του αποτελέσμα­τος να επικοινωνο­ύν με τον γιατρό τους». Ο ίδιος θεωρεί απίθανο να ληφθούν νέα μέτρα προσεχώς, καθώς πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ισχύουν μέτρα προστασίας, όπως π.χ. χρήση μάσκας. Αν όσο παραθερίζε­τε, διαπιστώσε­τε ότι έχετε μολυνθεί, συνιστάται να τηρήσετε αυστηρά πενθήμερη καραντίνα και μετά το πέρας της 5ης ημέρας, να κυκλοφορήσ­ετε, αν είναι ανάγκη, με μάσκα υψηλής προστασίας.

Η απότομη άνοδος θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου, εκτίμησε ο καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκίκας Μαγιορκίνη­ς.

 ?? ?? Η έκρηξη κρουσμάτων αποδίδεται τόσο στα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης «Ομικρον», όσο και στην κινητικότη­τα λόγω των τουριστών. Στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσα­ν τα 1.000.
Η έκρηξη κρουσμάτων αποδίδεται τόσο στα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης «Ομικρον», όσο και στην κινητικότη­τα λόγω των τουριστών. Στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσα­ν τα 1.000.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece