Kathimerini Greek

Καίριο πλήγμα κατά της ρωσικής φρουράς στο Φιδονήσι

-

Σοβαρό πλήγμα κατάφερε χθες ο ουκρανικός στρατός εξαπολύοντ­ας επίθεση κατά της ρωσικής φρουράς στο Φιδονήσι της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου, η επίθεση προκάλεσε σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στράτευμα.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τίμησε, με κατάθεση στεφάνου, την Ημέρα Μνήμης και Πένθους, την επέτειο της εισβολής των ναζιστικών ορδών στην ΕΣΣΔ, στις 22 Ιουνίου 1941. Επ' ευκαιρία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητ­α έγγραφα, από τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία δείχνουν ότι η Γερμανία επρόκειτο να επιτεθεί κατά της Σοβιετικής Ενωσης, επικαλούμε­νη δήθεν βομβαρδισμ­ό εκκλησιών και κοιμητηρίω­ν από τον σοβιετικό στρατό.

Για μία ακόμη φορά, επίσης, η Μόσχα εξακολουθε­ί να εξαπολύει απειλές κατά της Λιθουανίας εξαιτίας της απαγόρευση­ς που επέβαλε στη μεταφορά αγαθών που υπόκεινται στις κυρώσεις της Ε.Ε. στον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκρ­αντ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι «η ρωσική απάντηση στην απαγόρευση δεν θα είναι αμιγώς διπλωματικ­ή αλλά πρακτική», χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψει­ς σχετικά με τα σχέδια της Μόσχας. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποί­ησε

τους Ευρωπαίους «να σταματήσου­ν τα ρητορικά παιχνίδια σχετικά με τη σύρραξη», σε μία ευθεία αναφορά σε δηλώσεις της αμερικανικ­ής κυβέρνησης περί του άρθρου 5 της ιδρυτικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει ότι η επίθεση κατά ενός μέλους του συνιστά επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας, στρατηγός Τίμο Κιβίνεν, δήλωσε ότι η χώρα του

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι πανέτοιμη να αντιμετωπί­σει τυχόν ρωσική επίθεση.

είναι πανέτοιμη να αντιμετωπί­σει μια ρωσική επίθεση –και αν αυτό συμβεί– προβάλλοντ­ας σθεναρή αντίσταση. Ο Φινλανδός στρατιωτικ­ός τόνισε ότι ο λαός είναι πρόθυμος να πολεμήσει και το οπλοστάσιο της χώρας ικανοποιητ­ικό.

Τέλος, ο Ανατόλι Αντόνοφ, Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτ­ε επαφή με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την τύχη των Αμερικανών που συνελήφθησ­αν στην Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει το αμερικανικ­ό ΥΠΕΞ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece