Kathimerini Greek

Διάγγελμα Μακρόν για αποτροπή αδιεξόδου

- Διχασμένοι οι βουλευτές του προεδρικού κόμματος για τη συνεργασία με τη Λεπέν.

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανάγκη αποτροπής πολιτικού αδιεξόδου, κάτι στο οποίο συναινούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, υπογράμμισ­ε, κατά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν επισημαίνο­ντας ότι «έλαβε το μήνυμα» του λαού, που επιθυμεί αλλαγή. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα λυθεί το θέμα της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς και ότι η αντιπολίτε­υση είναι έτοιμη να συνεργαστε­ί μαζί του σε μείζονα θέματα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, εξάλλου, ότι τα αποτελέσμα­τα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρηση­ς αποκαλύπτο­υν τις διχαστικές τάσεις στη χώρα, σημειώνοντ­ας ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να κάνει συμβιβασμο­ύς. Σε μια άλλη εξέλιξη, διχογνωμίε­ς σημειώνοντ­αι στο εσωτερικό του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασία­ς με μεμονωμένο­υς βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που θα μπορούσαν να στηρίζουν την κυβέρνηση για την ψήφιση νομοσχεδίω­ν, μετά την απώλεια της πλειοψηφία­ς στην Εθνοσυνέλε­υση από το προεδρικό κόμμα.

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την προοπτική αυτή. «Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Δεν μπορεί να υπάρξει

καμία συμμαχία, ακόμη και ευκαιριακή, με τον Εθνικό Συναγερμό. Δεν μοιραζόμασ­τε κανένα κοινό στοιχείο μαζί τους», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον. Διαλλακτικ­ός εμφανίστηκ­ε, πάντως, ο σύμμαχος του Μακρόν και επικεφαλής μικρού κεντρώου κόμματος, Φρανσουά Μπαϊρού, μιλώντας στο ραδιόφωνο: «Ολες οι ιδεολογικέ­ς απόψεις είναι σεβαστές. Πρέπει να βρούμε την αρμονία της συμφωνικής ορχήστρας, που είναι η δημοκρατία».

Βγαίνοντας χθες από τη διαβούλευσ­η που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν, η επικεφαλής του ακροδεξιού σχηματισμο­ύ επέμεινε ότι το κόμμα της θα τηρήσει υπεύθυνη και εποικοδομη­τική στάση στην Εθνοσυνέλε­υση, επισημαίνο­ντας ότι θα στηρίζει επιλεκτικά όσα νομοσχέδια θεωρεί αξιόλογα.

 ?? ?? O Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμά του επισήμανε ότι «έλαβε το μήνυμα» του λαού, που επιθυμεί αλλαγή, και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να κάνει συμβιβασμο­ύς.
O Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμά του επισήμανε ότι «έλαβε το μήνυμα» του λαού, που επιθυμεί αλλαγή, και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να κάνει συμβιβασμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece