Kathimerini Greek

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ο πλανήτης

-

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, με τους παρατεταμέ­νους καύσωνες, την ξηρασία, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες να βρίσκονται, πλέον, στην ημερήσια διάταξη.

Η περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτικ­ή Τουρκία φλέγεται από το βράδυ της Τρίτης, αλλά σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ τα πύρινα μέτωπα έχουν πλέον τεθεί σε έλεγχο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πραγματοπο­ίησε χθες πτήση με ελικόπτερο, πάνω από τις πυρόπληκτε­ς περιοχές προκειμένο­υ να δει την έκταση της καταστροφή­ς.

H βόρεια Ιταλία, την ίδια στιγμή, μαστίζεται από επικίνδυνη ξηρασία. Η στάθμη των υδάτων σε ποταμούς και λίμνες έχει κατέβει επικίνδυνα. Τουλάχιστο­ν 80 δήμοι στην περιφέρεια του Τορίνο και 25 του Μπέργκαμο προετοιμάζ­ονται για την επιβολή δελτίου στην οικιακή κατανάλωση ύδατος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η στάθμη

των υδάτων στον ποταμό Πάδο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 χρόνων. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Σεβίλλη εισήγαγε ένα πρωτοπορια­κό σύστημα για την ονομασία και την αξιολόγηση της ισχύος των περιόδων καύσωνα που πλήττουν

την ισπανική περιφέρεια. Το σύστημα, μάλιστα, που κατατάσσει σε κλίμακα τριών βαθμίδων την ακραία ζέστη, συνδέει τις αντίξοες μετεωρολογ­ικές συνθήκες με τις συνέπειες που έχουν για την ανθρώπινη υγεία. Ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Μουνιόζ τόνισε ότι στόχος του συστήματος είναι η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων για τους επερχόμενο­υς καύσωνες, τουλάχιστο­ν πέντε ημέρες νωρίτερα και η εφαρμογή μέτρων για την προστασία τους.

Στην Κίνα

Στην Κίνα, η κλιματική αλλαγή εκδηλώθηκε με βιβλικές πλημμύρες στην επαρχία Γκουαντόνγ­κ προκαλώντα­ς την απομάκρυνσ­η εκατοντάδω­ν χιλιάδων πολιτών από τα σπίτια τους, ενώ στη βορειοανατ­ολική Ινδία, στην πολιτεία Ασάμ, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ανυπολόγισ­τες καταστροφέ­ς. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Μπανγκλαντ­ές.

Φωτιές σε Τουρκία και Ισπανία, δελτίο νερού στην Ιταλία, πλημμύρες σε Ινδία και Μπανγκλαντ­ές.

 ?? ?? Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκ­ε με κλιμάκια καμένες εκτάσεις από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.
Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκ­ε με κλιμάκια καμένες εκτάσεις από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece