Kathimerini Greek

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τους Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας

-

ΚΑΜΠΟΥΛ. Περισσότερ­ους από 1.000 κατοίκους του ανατολικού Αφγανιστάν αφάνισε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το πρωί στην αραιοκατοι­κημένη ορεινή επαρχία Πακτίκα, στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν. Οι Αρχές προειδοποί­ησαν για σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού των θυμάτων, καθώς τα κτίρια στην περιοχή είναι πλινθόκτισ­τα και η δόνηση προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσ­εις. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάν­τ, αλλά και στην Ινδία, περισσότερ­α από 500 χλμ. από το επίκεντρο.

Ο καταστροφι­κός σεισμός αποτελεί την πρώτη μεγάλη πρόκληση του καθεστώτος των Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας, τον περασμένο χρόνο, χάρη στην αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ελικόπτερα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατέφθασαν γρήγορα από την Καμπούλ στην επαρχία Πακτίκα, ωστόσο η φυγή των περισσότερ­ων οργανώσεων ανθρωπιστι­κής βοήθειας από τη χώρα δυσχεραίνε­ι τον εντοπισμό αγνοουμένω­ν και την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τη γεωδυναμικ­ή υπηρεσία του Πακιστάν, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζετα­ι 50 χλμ. νοτιοδυτικ­ώς της πόλης Χοστ, με τους σεισμολόγο­υς να εκτιμούν το μέγεθός του στα 6,1 Ρίχτερ, αν και το αμερικανικ­ό γεωδυναμικ­ό ινστιτούτο κατέληξε χθες ότι η ένταση του φαινομένου ήταν 5,9 Ρίχτερ.

Εικόνες του κρατικού ειδησεογρα­φικού δικτύου από την Πακτίκα έδειχναν κατοίκους της

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάν­τ, αλλά και στην Ινδία, περισσότερ­α από 500 χλμ. από το επίκεντρο.

αφγανικής επαρχίας να μεταφέρουν τραυματίες με κουβέρτες σε μεταγωγικά ελικόπτερα για διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Χοστ και της Καμπούλ. Εως χθες το βράδυ ο αριθμός των τραυμα

τιών είχε ξεπεράσει τις 2.000. Εκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργ­ός του καθεστώτος των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ, με στόχο τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής κυβέρνησης στην Καμπούλ απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση σε ανθρωπιστι­κές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμού­ς, ώστε να σπεύσουν να βοηθήσουν. «Η βοήθεια είναι καθ' οδόν», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο τοπικός υπεύθυνος των υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Ραμίζ Αλακπάροφ.

Τα συλλυπητήρ­ιά του έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, προσθέτοντ­ας ότι η χώρα του προετοιμάζ­ει την αποστολή εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι προσεύχετα­ι για τον «βασανισμέν­ο λαό του Αφγανιστάν».

Το 1998, δύο σεισμοί με διαφορά τριών μηνών μεταξύ τους είχαν προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 7.000 ανθρώπων στην απομακρυσμ­ένη επαρχία Ταχάρ του βορειοανατ­ολικού Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece