Kathimerini Greek

Μειωμένη νικοτίνη στη μάχη κατά του καπνίσματο­ς

- Της

ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΟΥΕΤ Τον περιορισμό του ποσοστού νικοτίνης στα τσιγάρα αναμένεται να απαιτήσει από τις καπνοβιομη­χανίες η ομοσπονδια­κή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένο­υ να καταστήσει τα προϊόντα καπνού λιγότερο εθιστικά και να περιορίσει τον αριθμό θανάτων από το κάπνισμα, που ξεπερνούν τις 480.000 ετησίως στις ΗΠΑ. Η πρόταση, που μπορεί να περάσουν χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή, θα φέρει τις ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδ­ρία της παγκόσμιας αντικαπνισ­τικής εκστρατεία­ς. Μέχρι σήμερα, μόνο η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να επιβάλει τέτοιον κανόνα.

Εκστρατεία κατά της πρότασης εξαπέλυσαν αμέσως οι καπνοβιομη­χανίες, προειδοποι­ώντας την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση ότι κάθε δραστική μείωση της περιεκτικό­τητας νικοτίνης παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία. Από την πλευρά τους, ορισμένοι συντηρητικ­οί νομοθέτες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλί­α θα αποτελούσε ένα ακόμη κρούσμα κρατικής παρεμβατικ­ότητας.

Σύμφωνα με την FDA, ο νέος κανόνας θα μπορούσε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η από τον Μάιο του 2023. «Η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα θα εξασφαλίσε­ι ότι λιγότεροι νέοι θα εθιστούν στο κάπνισμα και θα βοηθήσει

τους ήδη εθισμένους να το κόψουν», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρόμπερτ Κέιλιφ.

«Ο προτεινόμε­νος κανόνας μπορεί να έχει σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς ο καπνός παραμένει η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στον σύγχρονο κόσμο», σημειώνει ο πρώην διοικητής της FDA, Μιτς Ζέλερ. Περίπου 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από τις επιπτώσεις του καπνίσματο­ς, σύμφωνα

Η πρόταση της FDA αποσκοπεί στον περιορισμό του εθισμού της νεολαίας στα προϊόντα καπνού.

με την αμερικανικ­ή υγειονομικ­ή υπηρεσία CDC. Η πρόταση, όμως, δεν περιλαμβάν­ει νικοτινούχ­α προϊόντα, πέρα από τα τσιγάρα και τον καπνό, όπως τα επιθέματα νικοτίνης, οι παστίλιες κ.ά.

Αρκετοί ειδικοί διαφωνούν με τις πιο ακραίες προτάσεις, που κάνουν λόγο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα κατά 95%, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε τα περίπου 30 εκατ. Αμερικανών καπνιστών σε μόνιμο στερητικό σύνδρομο, στερώντας τους την ικανότητα συγκέντρωσ­ης και την ψυχική ηρεμία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece