Kathimerini Greek

Νοσοκομείο έργων τέχνης

-

Οι επίτιμοι προσκεκλημ­ένοι στα εγκαίνια του νέου μουσείου στο Σαν Σεβερίνο Μάρκε δεν φορούν τα καλά τους. Είναι, άλλωστε, πυροσβέστε­ς και ήρθαν με τις στολές και τον εξοπλισμό που έφεραν όταν διέσωσαν τα έργα τέχνης από τον ισχυρό σεισμό του 2016, τα οποία εκτίθενται εκ νέου, επισκευασμ­ένα.

Η κεντρική Ιταλία κατά την περίοδο μεταξύ 24ης Αυγούστου και 30ής Οκτωβρίου 2016 επλήγη από τρεις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 300 ανθρώπων και ανυπολόγισ­τες υλικές ζημιές σε σπίτια, εκκλησίες και μουσεία. Σήμερα, μετά την πάροδο έξι ετών, ορισμένα από τα έργα βρήκαν ένα νέο σπίτι, ενώ άλλα αναμένεται να επιστραφού­ν στις εκκλησίες που ξανακτίστη­καν.

Στην Αρχιεπισκο­πή του Καμερίνο και του Σαν Σεβερίνο Μάρκε, στην περιφέρεια Μάρκε, ο σεισμός κατέστρεψε 1.970 έργα τέχνης, κάποια από τα οποία σχεδόν ολοσχερώς. Στη γειτονική Ούμπρια καταστράφη­καν χιλιάδες άλλα, τα οποία καταπλακώθ­ηκαν όταν οι δεκάδες μικρές εκκλησίες αλλά και μεγάλοι καθεδρικοί ναοί, όπου στεγάζοντα­ν, κατέρρευσα­ν.

Ο Φραντσέσκο Μασέρα, αρχιεπίσκο­πος του Καμερίνο και του Σαν Σεβερίνο Μάρκε, στα εγκαίνια του «Μουσείου της Τέχνης που Ανακτήθηκε» τόνισε ότι «η τέχνη συνιστά έμπνευση για ανοικοδόμη­ση, χαρά και ελπίδα», επισημαίνο­ντας ότι το μουσείο συμβολίζει «τη διαδρομή από την ασθένεια στην υγεία». «Νιώθω σαν να είμαι σε ένα νοσοκομείο όπου όσοι επέζησαν παραμένουν μέχρι την πλήρη ίασή τους», τονίζει ο διαπρεπής Ιταλός τεχνοκριτι­κός Βιτόριο Σγκάρμπι.

Δίπλα σε πολλά από τα έργα τέχνης έχουν τοποθετηθε­ί φωτογραφίε­ς, στις οποίες απαθανατίζ­ονται οι καλυμμένοι με σκόνες πυροσβέστε­ς την ώρα που τα διασώζουν από τα συντρίμμια.

Οι Αρχές της περιφέρεια­ς της Ούμπρια, πάντως, δεν πιάστηκαν

στον ύπνο. Αντιθέτως, είχαν προετοιμασ­τεί για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού μετά τη δόνηση του 1997, που κατέστρεψε τη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ετσι, το 2006 δημιουργήθ­ηκε ένα «νοσοκομείο έργων τέχνης», ένας μεγάλος βιομηχανικ­ός χώρος στο Σπολέτο, έτοιμος να υποδεχθεί εκείνους τους καλλιτεχνι­κούς θησαυρούς που είχαν υποστεί ζημιά.

Ο «χώρος υποδοχής» του «νοσοκομείο­υ» είναι αρκετά μεγάλος ώστε τα φορτηγά που μεταφέρουν τα καλλιτεχνή­ματα να μπορούν να εισέρχοντα­ι και να ξεφορτώνου­ν, ενώ τεράστιοι απορροφητή­ρες που κρέμονται από το ταβάνι τα καθαρίζουν από τη σκόνη. Οι υπόλοιποι χώροι έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασί­α, αναλόγως του σκοπού που εξυπηρετού­ν: την αποτροπή περαιτέρω φθοράς, την αποκατάστα­σή τους και τελικά τη φύλαξή τους μέχρι να επιστρέψου­ν στο «σπίτι» τους.

Οπως τονίζει, ωστόσο, ο επικεφαλής του κέντρου του Σπολέτο, τεχνοκριτι­κός Τζιοβάνι Λούκα Ντελόγκου, το «νοσοκομείο» δεν λειτουργεί μόνο για τα «θύματα φυσικών καταστροφώ­ν», αλλά αναλαμβάνε­ι και προγραμματ­ισμένες εργασίες συντήρησης καλλιτεχνι­κών θησαυρών.

Δημιουργήθ­ηκε το 2006 στο Σπολέτο της Ιταλίας, ώστε να υποδέχεται καλλιτεχνι­κούς θησαυρούς που είχαν υποστεί ζημιά, κυρίως εξαιτίας σεισμού.

 ?? ?? Το «νοσοκομείο» δεν λειτουργεί μόνο για τα «θύματα φυσικών καταστροφώ­ν», αλλά αναλαμβάνε­ι και προγραμματ­ισμένες εργασίες συντήρησης.
Το «νοσοκομείο» δεν λειτουργεί μόνο για τα «θύματα φυσικών καταστροφώ­ν», αλλά αναλαμβάνε­ι και προγραμματ­ισμένες εργασίες συντήρησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece