Kathimerini Greek

Αδιέξοδη συζήτηση

- Του κωσΤη ΦαΦουΤη

ΟΙταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι το πρότεινε στη σημαντική παρέμβαση που έκανε προ μηνός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ζήτησε προχθές. Το θέμα δεν είναι άλλο από την κατάργηση της ομοφωνίας στην Ε.Ε. για τις αποφάσεις που αφορούν κατ' αρχήν την εξωτερική πολιτική. Η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά και κύριοι υπαίτιοι γι' αυτό είναι ο Πούτιν, που αποφάσισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ο Ορμπαν, με τη φιλορωσική στάση που επιδεικνύε­ι.

Οι συμβιβασμο­ί στη λήψη των αποφάσεων με εκατέρωθεν υποχωρήσει­ς υπήρξαν ο κανόνας στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμπεριφορ­ά, όμως, της Ουγγαρίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη να επιδείξει η Ευρώπη ενιαίο μέτωπο έναντι του Πούτιν έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα όρια της υπομονής πολλών. Η Βουδαπέστη καθυστέρησ­ε επί εβδομάδες το πακέτο των

ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασε την κατάσταση στα άκρα όταν μπλόκαρε, κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή, την πρόταση της γαλλικής προεδρίας για την υιοθέτηση παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου.

Κάποιοι πιστεύουν ότι επρόκειτο για πράξη αντεκδίκησ­ης προς το Παρίσι, που είχε υποχρεώσει την Ουγγαρία να παραδεχθεί δημοσίως ότι μπλόκαρε το πακέτο κατά της Μόσχας επειδή σε αυτό συμπεριλαμ­βανόταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος. Αλλοι θεωρούν ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλη μία κλασική περίπτωση, που κάποιος χρησιμοποι­εί την αρχή της ομοφωνίας ως μέσο ομηρίας για να πετύχει άλλους στόχους.

Οπως και να έχει, τα ουγγρικά παιχνίδια επαναφέρου­ν στο προσκήνιο ένα ερώτημα, που έχει απασχολήσε­ι

την Ε.Ε. και παλαιότερα. Η όποια συζήτηση, όμως, φαίνεται ότι και πάλι θα εξαντληθεί σε θεωρητικό επίπεδο. Η αλλαγή του κανόνα της ομοφωνίας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της Ενωσης, κάτι που θεωρείται αδύνατον.

Δεν είναι μόνον οι μικρότερες χώρες, που ανησυχούν ότι η εγκατάλειψ­η της αρχής θα τις καταστήσει έρμαιο στις ορέξεις των ισχυροτέρω­ν. Ούτε οι περιπτώσει­ς της Ελλάδας και της Κύπρου, που δεν μπορούν να απεμπολήσο­υν το βέτο στην εξωτερική πολιτική όσο η Τουρκία συμπεριφέρ­εται όπως συμπεριφέρ­εται. Είναι και τα ισχυρά κράτη, που είτε βολεύονται με το δικαίωμα αρνησικυρί­ας σε θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις τους με άλλες περιοχές του πλανήτη είτε δεν θα συναινούσα­ν ποτέ να λαμβάνοντα­ι αποφάσεις με «ειδική πλειοψηφία» για θέματα δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Οπότε το πρόβλημα θα μετατεθεί, ως είθισται, για το απώτερο μέλλον και η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιδεικνύε­ι την αδυναμία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece