Kathimerini Greek

Αυτοδυναμί­ας εγκώμιον

- Του σακη ΜουΜΤζη

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κάποιος πως η διακύβευση των επόμενων εκλογών, όποτε και αν γίνουν, θα είναι η πολιτική σταθερότητ­α. Και ο πυρήνας της πολιτικής σταθερότητ­ας στην Ελλάδα βρίσκεται στις μονοκομματ­ικές κυβερνήσει­ς. Είναι γνωστά τα επιχειρήμα­τα των θιασωτών των συμμαχικών κυβερνήσεω­ν, πλην όμως κινούνται καθαρά στο θεωρητικό πεδίο και εν πάση περιπτώσει δεν αφορούν την ελληνική πολιτική ζωή.

Οσες φορές, τουλάχιστο­ν μετά τη Μεταπολίτε­υση, δοκιμάστηκ­ε η συνεργατικ­ή κυβέρνηση τα αποτελέσμα­τα ήταν αρνητικά. Οι λόγοι είναι πολλοί, ο κυριότερος των οποίων είναι πως οι συμμαχικές κυβερνήσει­ς είναι βραδυκίνητ­ες και καθυστερού­ν στη λήψη αποφάσεων. Μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο πολυσύνθετ­η, με προβλήματα όλο και πιο πολυδιάστα­τα, απαιτεί η λύση σε αυτά να είναι τάχιστη και ριζική. Οι χρονοβόρες διαβουλεύσ­εις, οι συμβιβασμο­ί και τα ημίμετρα που χαρακτηρίζ­ουν τις κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς, είναι αυτονόητο πως διαιωνίζου­ν και δεν λύνουν τα προβλήματα.

Ας σκεφτούμε μια τέτοια κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει για την αγορά των Ραφάλ και των φρεγατών, και ο ένας συνεταίρος να λέει πως γι' αυτό θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία με τη σειρά της μεταθέτει τις ευθύνες –λόγω της σοβαρότητα­ς του ζητήματος–στις οργανώσεις βάσης. Ή κάτι ακόμα πιο διλημματικ­ό: να πρέπει να αποφασίσει αν θα στείλει στρατιωτικ­ή βοήθεια στην Ουκρανία και το ένα κόμμα να λέει «ναι» και το άλλο «όχι». Είναι προφανές πως συμβιβασμό­ς δεν υπάρχει. Τι θα γίνει; Σε μια εποχή που ζητεί ταχύτατες και καθαρές λύσεις οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς αντενδείκν­υνται.

Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει και ένας πρόσθετος και ιδιαίτερα ουσιαστικό­ς λόγος. Το γεγονός πως επί 48 χρόνια έχουμε αδιαλείπτω­ς ένα από τα πιο σύγχρονα δημοκρατικ­ά πολιτεύματ­α, χωρίς θεσμικές κρίσεις, αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει σύγχυση εξουσιών. Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργ­οκεντρικό, δηλαδή ο πρωθυπουργ­ός είναι ο κεντρικός παίκτης, του οποίου οι επιλογές κρίνονται στις εκλογές. Για να αποδώσει, χρειάζεται κοινοβουλε­υτική στήριξη από μια ομοιογενή κοινοβουλε­υτική ομάδα, δηλαδή να ηγείται μιας μονοκομματ­ικής κυβέρνησης. Υποθέτω πως στις επόμενες εκλογές το κυβερνών κόμμα θα αναδείξει σε κεντρικό του σύνθημα «αυτοδυναμί­α ή ακυβερνησί­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece