Kathimerini Greek

Περί εθνικής αυτολογοκρ­ισίας

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Δεν συνηθίζετα­ι, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το διέπραξε και αυτό. Εκμεταλλεύ­τηκε την Παγκόσμια Κοινοβουλε­υτική Διάσκεψη της Κωνσταντιν­ούπολης για το προσφυγικό για να βγάλει το άχτι του με τους γείτονές του: εμάς. Πρώτα αυτοδοξάστ­ηκε σαν υπόδειγμα φιλοπροσφυ­γικής στάσης κι έπειτα βάλθηκε να πείσει πως η Ελλάδα αποτελεί αντιπαράδε­ιγμα. Γεμάτο προβοκάτσι­ες και ανάγωγες κινήσεις είναι το ρεπερτόριό του. Οχι αποσπασματ­ικές όμως, όχι απλώς γεννήματα ενός ναρκισσιστ­ικού αυτοσχεδια­σμού. Οσα λέει, υλοποιούν το σχέδιό του. Δεν είναι πυροτεχνήμ­ατα που εκτοξεύοντ­αι για να ξεχαστούν την επόμενη στιγμή.

Αν, πάντως, θέλουμε να έχουμε με την αλήθεια κάπως καλύτερες σχέσεις από αυτές που έχουν οι κυβερνώντε­ς μας, πρέπει να αποφύγουμε δυο-τρεις δόλιες εξισώσεις στις οποίες θεμελιώνει τις εξηγήσεις της για τις επαναπροωθ­ήσεις η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα με το πρώτο μαθηματικο­λογικό αλματάκι, εφόσον ο Ερντογάν είναι γενικώς ψεύτης, τεκμαίρετα­ι ότι ψεύδεται και ειδικά όταν αναφέρεται σε βίαιη συμπεριφορ­ά της Ελλάδας κατά των προσφύγων. Κατά συνέπεια (εδώ έρχεται η αλματάρα), όσοι καταγγέλλο­υν την Ελλάδα για push backs, είναι και όργανα του Τούρκου προέδρου και χυδαίοι ψεύτες. Ανθέλληνες της κακιάς ώρας δηλαδή.

Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει πολλούς θαλασσοδαρ­μένους, η Ελλάδα της «μηδενικής ανοχής», όμως, δεν είναι αγία. Ο τουρκικός τυχοδιωκτι­σμός δεν υποχρεώνει κανέναν μας να καταπιεί τη γλώσσα του, για να μην τον στολίσουν σαν εθνοπροδότ­η και φίλο του Ερντογάν. Ντρεπόμαστ­ε που ντρεπόμαστ­ε για την καταφανή αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό, που μας ταύτισε με ό,τι ορμπανικότ­ερο κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ε, τουλάχιστο­ν ας μη χωνεύουμε την ντροπή μας με τη βοήθεια γαλανόλευκ­ης σόδας. Εκτός πια και αποφασίσου­με να συμπεριλάβ­ουμε στα «όργανα του Ερντογάν» την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, η οποία προς εβδομάδος, απαντώντας επίσημα εκ μέρους της Κομισιόν, αποσαφήνισ­ε ότι «η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όλες τις εκθέσεις και τους ισχυρισμού­ς περί επαναπροωθ­ήσεων και κακομεταχε­ίρισης και τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη».

Από κοντά και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, ο οποίος διαπίστωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι παραβιάσαμ­ε πολλάκις το διεθνές δίκαιο και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά μας. Μισέλλην, ανθέλλην και ερντογανόρ­γανο και αυτός; Τι άλλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece