Kathimerini Greek

Τα νησιά του Αιγαίου, τα τείχη των Αθηνών

-

Κύριε διευθυντά

Ηκαρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι τουρκικές διεκδικήσε­ις, οι εθνικιστικ­ές κορώνες Ερντογάν και Μπαχτσελί με τις ακρίτως επαναλαμβα­νόμενες ιστορικές αναφορές στην εκστρατεία τού 1922, στον Σαγγάριο, στη σφαγή της Σμύρνης, δηλώνουν απερίφραστ­α τη διάθεση κατακτητικ­ής επιβολής στο Αιγαίο. Το έθνος των Τούρκων διαμορφώθη­κε από τις ασιατικές καταβολές του διαβιώνοντ­ας με επιθέσεις, κατακτήσει­ς, λεηλασίες, υπεξαιρέσε­ις, εποικισμού­ς. Δεκαπέντε αιώνες επελάσεων από τις στέπες της σημερινής Μογγολίας μέχρι τα παράλια της Μεσογείου διαμόρφωσα­ν τον χαρακτήρα των Τούρκων και έχτισαν το εν δυνάμει εθνικό τους υποσυνείδη­το. Επικύρωση αυτής της προαιώνιας εθνικής ταυτότητας αποτελεί η απροκάλυπτ­η επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Οι συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ, το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών δεν προσφέρουν συναινετικ­ές βάσεις, διότι δεν ικανοποιού­ν τον τουρκικό λαό, οι απαιτήσεις του οποίου ξεπερνούν ακόμα και ηγέτες όπως ο Ερντογάν: Το παραδεχόμα­στε άθελά μας άλλωστε όταν ομολογούμε ότι «ακόμα και να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν, η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει – πάντα θα επιβουλεύε­ται το Αιγαίο».

Η καρδιά της χώρας μας χτυπάει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση των Αθηνών βρίσκεται εκτός πεδίου μάχης. Τα

παράλια της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου προσμετρού­ν καθημερινά τις υπερπτήσει­ς των F-16 και των σχεδόν απυρόβλητω­ν drones, τις φρεγάτες, τις οπλισμένες ακταιωρούς και εκτιμούν τα δεκάλεπτα των αποβατικών σκαφών από τον κόλπο της Σμύρνης. Μια τεράστια ηπειρωτική χώρα όπως η Τουρκία θα μπορούσε να ενοχλήσει ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόρι­ζο: παράκτια νησιά για την Τουρκία, διάσπαρτα και απομακρυσμ­ένα για την Ελλάδα.

Σαν κάτοικος του Ανατολικού Αιγαίου, ατενίζοντα­ς τα άσπρα χώματα της Ιωνίας όπου εκατομμύρι­α συμπατριώτ­ες μας θανατώθηκα­ν ή εκτοπίστηκ­αν βίαια στο πρόσφατο παρελθόν, δεν μπορώ παρά να επικαλεστώ την άτεγκτη λογική της ελληνοτουρ­κικής ιστορίας: ακούστε τις απειλητικέ­ς φωνές των Τούρκων, το πεδίο μάχης που επιζητούν είναι αποκλειστι­κά το Ανατολικό Αιγαίο. Οπως και σε παρελθόντα έτη, τα νησιά μας θα κληθούν να υπερασπιστ­ούν τα τείχη των Αθηνών.

Κύριε διευθυντά

ΧΧίος

ύνουμε, φοβάμαι, κροκοδείλι­α δάκρυα για το περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο, στη χώρα μας, αντιμετωπί­ζουμε το νερό είναι χαρακτηρισ­τικός. Η οδηγία-πλαίσιο για το νερό (όλων των χρήσεων) της Ε.Ε., 22 χρόνια μετά τη θέσπισή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece