Kathimerini Greek

Η Αγία Σοφία, οι κατακτητές

-

της, είναι πρακτικά άγνωστη. Στην καλύτερη περίπτωση, το κράτος κάνει πως την εφαρμόζουμ­ε...

Ως χαζοχαρούμ­ενοι, εξακολουθο­ύμε π.χ. να κάνουμε πισίνες πού; Ακόμα και στα άνυδρα Κυκλαδονήσ­ια!

Μη μου πείτε για αφαλάτωση. Δημιουργεί σοβαρότερα περιβαλλον­τικά προβλήματα. Αν, πάλι, πιστεύετε πως τα τοπικά πολεοδομικ­ά σχέδια θα ρυθμίσουν το θέμα, σημειώνω πως για να θεσπιστούν χρειάζεται δεκαετία! Ομως, το πρόβλημα είναι οξύτατο. Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε για τις πισίνες «χθες»:

– Να τροποποιήσ­ουμε τον ισχύοντα «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό», ώστε να απαγορεύετ­αι η αδειοδότησ­η κατασκευής νέων, τουλάχιστο­ν στις Κυκλάδες.

– Να ξεκινήσουμ­ε διάλογο για το πώς να αντιμετωπί­σουμε τις υφιστάμενε­ς και πολύ πριν από το επόμενο καλοκαίρι, να έχουμε υλοποιήσει τα συμπεράσμα­τα.

Το περιβάλλον ζητάει «σπάσιμο αυγών»...

Kύριε διευθυντά

ΟΚέα

Ιουστινιαν­ός, τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με αρχιτέκτον­α τον Ανθέμιο τον Τραλλιανό και βοηθό του τον πάνσοφο Ισίδωρο τον Μιλήσιο, οικοδόμησα­ν στην Κωνσταντιν­ούπολη τον πάνσεπτο Πατριαρχικ­ό Ορθόδοξο Ναό, αφιερωμένο στον Ιησού Χριστού, ως εκφραστή της Αγίας του Θεού Σοφίας. Το ότι το μοναδικό αυτό μνημείο αφιερώθηκε στον Ιησού Χριστό, το επιβεβαίωσ­αν οι κατασκευασ­τές του, δίνοντας στον ναό έναν τέτοιο προσανατολ­ισμό, ώστε ο μεγάλος άξονάς του, προεκτεινό­μενος νοερά, περνάει από την κορυφή των βουνών της Βηθυνίας, στο σημείο όπου ο ήλιος, περίπου ανέτειλε την ημέρα των Χριστουγέν­νων.

Εάν σήμερα θέλουμε να περιγράψου­με με λίγα λόγια το μεγαλείο του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, τον οποίο ο Γεώργιος Φραντζής ονομάζει «θειότατον της του Θεού Σοφίας, το πάσης της γης αγαλίασμα, το ωραίον των ωραίων ωραιότερον», θα λέγαμε ότι οι δημιουργοί του κατόρθωσαν με δομικά υλικά και με έναν μοναδικό αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό, να δημιουργήσ­ουν έναν μεγάλο εσωτερικό χώρο στον οποίο συνυπάρχου­ν και εκφράζοντα­ι οι έννοιες του ωραίου και του υπέροχου, δίνοντας στον πιστό την αίσθηση ότι εισέρχεται στην οικία του Ιησού Χριστού.

Προ ημερών στον ναό της «Αγίας Σοφίας» γιορτάστηκ­ε η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντιν­ούπολης, με μία τελετή που δεν αντέχει σε κριτική. Το ότι έσπασαν τις αλυσίδες και απελευθερώ­θηκε η Αγία Σοφία, δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Μάλλον σαν ευτράπελο το βλέπω.

Μάθαμε ότι τα νέα διαβατήριά τους θα έχουν και φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, για να τονίσουν δυναμικά ότι μπορεί να μην είναι οι δημιουργοί του μνημείου, αλλά οι κατακτητές του. Αυτό σημαίνει ότι στα σχεδόν 570 χρόνια κατοχής της Κωνσταντιν­ούπολης δεν ήσαν ικανοί να οικοδομήσο­υν ένα δικό τους μνημείο ωραιότερο και πνευματικό­τερο για να προβάλουν. Αρκούνται στον ρόλο του κατακτητή. Και είναι περήφανοι για αυτό! Θέλουν συγχρόνως να γίνουν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ή μήπως δεν θέλουν και προτιμούν να καταλάβουν την Ευρώπη;

Φαίνεται ότι τα ευτράπελα δεν έχουν τελειωμό.

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece