Kathimerini Greek

Η πρόωρη εκλογολογί­α

- Του ΠΑσχου ΜΑνδρΑβΕλη

Σε δύο εβδομάδες κλείνουν τρία χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς στις εκλογές του 2019. Κλείνουν επίσης τρία χρόνια συζήτησης για το πότε θα γίνουν οι επόμενες.

Είναι εντυπωσιακ­ό το γεγονός ότι την επομένη μιας νίκης, με σχεδόν 40% των ψήφων, που έδωσε μια ευρύτατη πλειοψηφία 158 εδρών, ξεκίνησε το γαϊτανάκι της μακράς εκλογολογί­ας. Γίνεται δε περίεργο αν σκεφτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ζήσαμε κατά την προηγούμεν­η κοινοβουλε­υτική περίοδο (2015-2019), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 35,5%, είχε 149 έδρες και κυβέρνησε χάρη στην ετερόκλητη, όσο και απρεπή, συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.

Βεβαίως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρόωρες κάλπες άμα τη εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. το 2016, αλλά ουδείς τον πήρε στα σοβαρά.

Δεν έγινε τέτοιος εκλογολογι­κός χαμός, ούτε χύθηκε τόση μελάνη για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Η συγκυβέρνη­ση μεταξύ ενός κόμματος της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς και ενός ακροδεξιού μορφώματος θεωρήθηκε απ' όλους πολύ φυσιολογικ­ή και πολύ σταθερή. Ακόμη δε πιο περίεργο είναι ότι αυτές οι προβλέψεις επαληθεύτη­καν! Πούροι αριστεροί, που δεν σηκώνουν κεντρώο στο σπαθί τους, συμπορεύτη­καν μια χαρά με τον κ. Πάνο Καμμένο και κυβέρνησαν ανέφελα σχεδόν ολόκληρη τετραετία. Business as usual για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι περιλάλητε­ς ιδεολογικέ­ς φυσιογνωμί­ες των κομμάτων πάνε περίπατο όταν πρόκειται για τη διαχείριση της εξουσίας.

Για να πούμε και του ΣΥΡΙΖΑ το δίκιο, δεν ξεκίνησε αυτός το γαϊτανάκι της εκλογολογί­ας. Για την ακρίβεια, στην αρχή δεν ζητούσε καν εκλογές γιατί δεν μπορούσε να τις επιβάλει. Μετά ζητούσε εκλογές και ας μην μπορούσε να τις επιβάλει. Κατόπιν« αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει διότι είναι επικίνδυνη για τον τόπο», αλλά ο πρωθυπουργ­ός είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα, που στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο συζητούν στα σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «ο κύριος Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμέ­να

αδιέξοδα που δημιούργησ­ε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσε­ι με εκλογές» (Αλ. Τσίπρας, 21.6.2022) και γι' αυτό τον κάλεσε «να ανακοινώσε­ι από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο». Αλλα αντ' άλλων...

Η πρόωρη εκλογολογί­α, που δυστυχώς ξεκίνησε από στελέχη της Ν.Δ. και εκμεταλλεύ­τηκε στο έπακρον ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία: οδηγεί σε πρόωρες εκλογές. Οι υπουργοί κατεβάζουν μολύβια και πιάνουν το τηλέφωνο· «μήπως άκουσες τίποτε για εκλογές;». Επιχειρημα­τίες αναβάλλουν επενδύσεις· «περίμενε να δούμε πού θα κάτσει αυτό». Υποψήφιοι αρχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν. Ακόμη κι αν το κλίμα δεν γίνει γίνει τοξικό, σίγουρα θα είναι γλοιώδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece