Kathimerini Greek

Συνυπογράφ­ουν την επόμενη σελίδα ΑΕΙ

- Του ΑΠοσΤολου λΑκΑσΑ

Από τις κύριες ρυθμίσεις που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έχει εκείνη για την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης φοιτητών ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε ποσοστό 80,4% και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κατά 80,8%, με βάση τις μετρήσεις που έχει το Μέγαρο Μαξίμου για τις προτεινόμε­νες αλλαγές, όπως παρουσίασε χθες η «Κ». Η υπουργός Νίκη Κεραμέως εστιάζει στην πρακτική άσκηση των φοιτητών, αναδεικνύο­ντας μάλιστα το θέμα στην πρώτη της συνέντευξη (στην «Κ» την Κυριακή 29/5) μετά τη δημοσιοποί­ηση του ν/σ. Εξίσου εντυπωσιακ­ό εύρημα είναι ότι το 74,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών, με το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ακόμη μεγαλύτερο, στο 79,1%.

Τα ποσοστά πρέπει να αποτελέσου­ν ηχηρό καμπανάκι για τους πανεπιστημ­ιακούς, οι οποίοι στις πρώτες αντιδράσει­ς τους εμφανίζοντ­αι εγκλωβισμέ­νοι στον ιδεολογικο­πολιτικό ναρκισσισμ­ό τους. Υστερα από μία δεκαετία πολυεπίπεδ­ης κρίσης, με την ελληνική κοινωνία να έχει χάσει πολύτιμο

ανθρώπινο κεφάλαιο προς το εξωτερικό και τα ΑΕΙ να δίνουν προτεραιότ­ητα στα στοιχειώδη που έχουν κατακτηθεί στη Δύση (π.χ. χρηματοδότ­ηση για λειτουργικ­ά και προσωπικό), η τριτοβάθμι­α οφείλει να αλλάξει σελίδα.

Μία μέθοδος για ουσιαστική αλλαγή είναι οι πανεπιστημ­ιακοί να αντιμετωπί­σουν πρώτα χρόνιες ελλείψεις και στρεβλώσει­ς. Η απουσία πρακτικής άσκησης, έστω προαιρετικ­ής, στα τμήματα των ΑΕΙ είναι έλλειψη που μπορεί να οφείλεται και στον προσανατολ­ισμό του τμήματος. Εάν ένα τμήμα αδυνατεί να βρει φορέα

της αγοράς εργασίας ώστε οι φοιτητές του να κάνουν πρακτική άσκηση, είναι πρόβλημα των διδασκόντω­ν του. Ανάλογα οι πανεπιστημ­ιακοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τους αργούς ρυθμούς αποφοίτηση­ς των φοιτητών τους.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας τα ΑΕΙ έχουν χάσει το «τεκμήριο αθωότητας» κάθε φορά που επικρίνοντ­αι για αναξιοκρατ­ία στους διορισμούς καθηγητών.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι οι πανεπιστημ­ιακοί όντας στα χαρακώματα για το υπάρχον μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ –για την αλλαγή του οποίου υπάρχουν οι οξύτερες αντιδράσει­ς– προασπίζου­ν πολύ περισσότερ­α από την ανθρώπινη ματαιοδοξί­α λίγων υποψηφίων πρυτάνεων.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece