Kathimerini Greek

Η ζωή στο κέντρο της Αθήνας

- Τησ ΞΕνιΑσ κουνΑλΑκη

Κάθε πρωί στην πολυκατοικ­ία μου «εισβάλλει» ένα συνεργείο καθαρισμού. Αποτελείτα­ι από δέκα άνδρες, που κουβαλούν τεράστιες σακούλες γεμάτες πετσέτες και σεντόνια. Μπαίνουν μέσα στα δεκάδες Airbnb διαμερίσμα­τα, βάζουν φασίνααστρ­απή, αποσύρουν τα βρώμικα – απλώνουν τα καθαρά. Λίγο αφότου τελειώσουν, μπορεί κανείς να ακούσει τα χαρακτηρισ­τικά ροδάκια από τις βαλίτσες των νεοφερμένω­ν. Κάποιοι από τους προσωρινού­ς γείτονες είναι ήσυχοι οικογενειά­ρχες με παιδάκια, άλλοι κάνουν πάρτι έως τα ξημερώματα.

Οι δεύτεροι ενώνουν τη μουσική τους με αυτές από τα μπαρ και τα εστιατόρια που επεκτείνον­ται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας. Τη μια μέρα πιάνουν μισό πεζοδρόμιο. Την επομένη απλώνουν τραπεζοκαθ­ίσματα και στην απέναντι όχθη. Επισήμως η αιτία είναι οι απώλειες από την πανδημία και το lockdown. Μα δεν έγινε ακόμη η απόσβεση; Οι μάσκες έπεσαν, τα τραπεζοκαθ­ίσματα εδραιώθηκα­ν.

Υπάρχει πλέον η αίσθηση πως όσα συμβαίνουν σε αυτήν την πόλη δεν απευθύνοντ­αι στους κατοίκους της, αλλά στους επισκέπτες. Οι ταξιτζήδες, π.χ., στο λιμάνι του Πειραιά που περιμένουν έξω από τα πλοία και σε υποδέχοντα­ι με την ερώτηση «τάξι;» ανεβάζοντα­ς τον τόνο

απλώς στην παραλήγουσ­α, απογοητεύο­νται όταν ακούν ελληνικά. Σχεδόν πάντα δεν πάνε εκεί όπου πάνε Ελληνες.

Κι όσο εμείς βλέπουμε την επέλαση των τουριστών, τόσο μας πιάνει η αγωνία για τα συμβόλαια ενοικίων που σύντομα εκπνέουν. Τι θα ακολουθήσε­ι; Θα μπορεί σε ένα-δύο χρόνια ένας κανονικός άνθρωπος να ζει στο κέντρο της πόλης; Υπάρχει κάποια στρατηγική για να αποτραπεί η διαφαινόμε­νη μετεξέλιξη της πρωτεύουσα­ς σε αστική Ντίσνεϊλαν­τ; Θεωρητικά το κόστος στέγασης δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματο­ς ενός νοικοκυριο­ύ, αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Και όμως, ένας στους τρεις Ελληνες (το 33,3% του πληθυσμού) δίνει περισσότερ­ο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματό­ς του για την κάλυψη των αναγκών στέγασης. (Και το νούμερο αυτό αφορά το 2020, χωρίς να συνυπολογί­ζεται δηλαδή το αστρονομικ­ό πλέον ενεργειακό κόστος.)

Πρώτα το Κουκάκι, μετά το Παγκράτι, ακολουθούν τα Εξάρχεια και σε λίγο η Κυψέλη, ο «εξευγενισμ­ός» (gentrifica­tion) των αθηναϊκών γειτονιών διευρύνετα­ι. Ωραία ηχεί η εξαγγελία «η προσιτή στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα», αλλά ποια συντονισμέ­νη πολιτική κυβέρνησης - δημοτικής αρχής και ιδιωτών εξασφαλίζε­ι αυτό το δικαίωμα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece