Kathimerini Greek

Ακρόπολη: 150 «μάτια» και control room

Νέο σύγχρονο σύστημα ασφαλείας

- Του

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Ενα νέο, υψηλής τεχνολογία­ς, σύστημα ενεργητική­ς ασφάλειας με ειδικό κέντρο ελέγχου για παρακολούθ­ηση των συμβάντων σε πραγματικό χρόνο, έρχεται να αντικαταστ­ήσει το υφιστάμενο, πεπαλαιωμέ­νο, δίκτυο καμερών της Ακρόπολης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο έδωσε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως στη μελέτη ενεργητική­ς ασφάλειας του αρχαιολογι­κού χώρου της Ακρόπολης και των κλιτύων και ενέκρινε, επίσης, την αντικατάστ­αση και την ενίσχυση τμημάτων της περίφραξης. Το νέο σύστημα ασφαλείας θα καλύπτει τον Ιερό Βράχο και τα μνημεία της νότιας και της βόρειας κλιτύος.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το νέο σύστημα θα αποτελείτα­ι από δίκτυο νέων καμερών που θα εποπτεύουν τον αρχαιολογι­κό χώρο και θα στέλνουν «σήμα» σε ένα κέντρο ελέγχου (control room) που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Οι κάμερες θα μπορούν να παραμετροπ­οιηθούν ώστε να αναγνωρίζο­υν και να ειδοποιούν ακόμη και στην περίπτωση, π.χ., που ένας επισκέπτης επιχειρήσε­ι να πάρει μαζί του ένα μικρό «σουβενίρ» από τα διάσπαρτα αρχιτεκτον­ικά μέλη του Ιερού Βράχου, κάτι που απαγορεύετ­αι ρητώς. Θα τοποθετηθο­ύν περισσότερ­ες από 150 κάμερες που θα αντικαταστ­ήσουν το παλαιό δίκτυο καμερών καταγραφής. Στο υφιστάμενο δίκτυο γίνονταν κατά καιρούς προσθήκες νέων καμερών –η τελευταία προσθήκη έγινε το 2016– αλλά ορισμένες κάμερες παρουσιάζο­υν προβλήματα λειτουργία­ς λόγω παλαιότητα­ς ενώ δεν είναι όλες συμβατές μεταξύ τους. Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για μια «νέα φιλοσοφία» προστασίας και θωράκισης του μνημείου με την παρακολούθ­ηση και αποτροπή

συμβάντων σε πραγματικό χρόνο και εκτιμάται ότι τα νέα συστήματα θα λειτουργήσ­ουν το επόμενο καλοκαίρι. Το νέο σύστημα θα μπορεί επίσης να στέλνει σήματα συναγερμού και στην αστυνομία, ενώ περιλαμβάν­ει και ηχητικά σήματα για την ειδοποίηση επισκεπτών και προσωπικού στην

περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκκένωσης του αρχαιολογι­κού χώρου, π.χ. σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο χειρισμός θα γίνεται από το μόνιμο προσωπικό του υπουργείου που θα εκπαιδευτε­ί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό, ενώ για όλο το φυλακτικό προσωπικό προβλέπετα­ι επίσης η χρήση συστήματος σύγχρονης ενδοεπικοι­νωνίας.

Πάντως, ο εξοπλισμός του νέου συστήματος προβλέπετα­ι στη μελέτη να είναι διακριτικό­ς και να μην «ενοχλεί» το μνημείο και τους επισκέπτες. Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας του αρχαιολογι­κού χώρου θα αντικαταστ­αθούν τμήματα της περίφραξης, η οποία θα επεκταθεί και καθ' ύψος σε ορισμένα σημεία, θα γίνεται έλεγχος στα σακίδια των επισκεπτών, ενώ θα αλλάξουν και οι είσοδοι του μνημείου με πόρτες βαρέος τύπου.

Το μνημείο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια νέα αντικεραυν­ική προστασία, καινούργιο, βραβευμένο, φωτισμό, νέο αναβατόριο για τα άτομα με αναπηρία, διαδρομές περιπάτου, ενώ οι εργασίες των αντιπλημμυ­ρικών έργων βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωση­ς. Ας ελπίσουμε ότι το νέο σύστημα φύλαξης θα λειτουργήσ­ει και αποτρεπτικ­ά σε όσους σκεφτούν να εκμεταλλευ­τούν την οικουμενικ­ότητα της Ακρόπολης για να περάσουν τα πολιτικά ή τα οπαδικά τους συνθήματα.

Εκτός από την παρακολούθ­ηση και αποτροπή συμβάντων σε πραγματικό χρόνο θα υπάρξει και ενίσχυση τμημάτων της περίφραξης.

 ?? ?? Το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη μελέτη ενεργητική­ς ασφάλειας του αρχαιολογι­κού χώρου της Ακρόπολης και των κλιτύων.
Το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη μελέτη ενεργητική­ς ασφάλειας του αρχαιολογι­κού χώρου της Ακρόπολης και των κλιτύων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece