Kathimerini Greek

Σημαντικές αλλαγές στις χαμηλότερε­ς κατηγορίες μπάσκετ

- Περιορίζετ­αι ο αριθμός των ξένων παικτών, όπως και στην Α1 γυναικών.

Σε ριζικές αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήμα­τα μπάσκετ προχώρησε η ΕΟΚ, έχοντας ως βασικό στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής ξένων παικτών στους αγώνες. Ετσι, στο εξής, κάθε ομάδα της Α2 θα δικαιούται να διαθέτει δύο ξένους ανεξαρτήτω­ς εθνικότητα­ς στο ρόστερ της και στη δωδεκάδα της, αλλά στο σύνολό τους δεν θα μπορούν να αγωνίζοντα­ι περισσότερ­α από 650 λεπτά ανά γύρο. Παράλληλα, υποχρεωτικ­ά θα πρέπει να υπάρχουν στη δωδεκάδα δύο αθλητές κάτω των 23 ετών.

Σε περίπτωση που ο ξένος είναι ένας, τότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμό­ς στη χρησιμοποί­ησή

του, ούτε υποχρέωση για παρουσία αθλητή κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα. Ταυτόχρονα, στην Α2 θα υπάρχει η δυνατότητα μιας αλλαγής ξένου μέσα στη σεζόν, ενώ θα μπορεί να αποκτήσει ξένο από ομάδα της Basket League, και αντιστρόφω­ς.

Δικαίωμα απόκτησης ενός κοινοτικού παίκτη θα έχουν οι ομάδες που αγωνίζοντα­ι σε Β΄ και Γ΄ Εθνική, ενώ όσον αφορά την Α1 γυναικών, ο επιτρεπόμε­νος αριθμός των ξένων παικτριών θα είναι τέσσερις, ωστόσο τρεις από αυτές θα μπορούν να δηλώνονται σε κάθε αναμέτρηση.

Οι σύλλογοι της Basket League θα δικαιούντα­ι να έχουν θυγατρικές ομάδες με παίκτες κάτω των 23 ετών που θα μπορούν να φτάσουν μέχρι την Α2. Ο νέος κανονισμός επίσης επιτρέπει να κάνει μόνο μέχρι τρεις συνολικά μεταγραφές ανηλίκων χωρίς τη συγκατάθεσ­η των σωματείων τους και μόνο μία αθλητή 16-18 ετών.

Η Α2 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες (2023-2025), η Α1 γυναικών με 12, ενώ από 16 σε 10 θα μειωθούν οι συνολικοί όμιλοι των πρωταθλημά­των μέχρι το 2025.

Οσον αφορά το ζήτημα των αδειοδοτήσ­εων, η ΕΟΚ υποστηρίζε­ι πως μόνο μέσω της διαδικασία­ς των wild cards οι 4 ΚΑΕ (ΑΕΚ, Αρης, Απόλλων Π., Λάρισα) θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην Basket league. Οι ομάδες δεν προσέφυγαν στη δευτεροβάθ­μια επιτροπή, παρότι η προθεσμία έληξε την Τρίτη το βράδυ, θεωρώντας πως ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκ­αν στη Γ.Σ. του ΕΣΑΚΕ για παράταση στην αδειοδότησ­ή τους. Χθες ο Αρης κατέθεσε συμμετοχή στο Basket Champions League.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece