Kathimerini Greek

Αργεί η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ

- Του * Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Αν και ο πληθωρισμό­ς παραμένει πολύ υψηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο, προσφέρει κάποια ανακούφιση το γεγονός ότι τα στοιχεία ευθυγραμμί­ζονται με τις προσδοκίες έπειτα από ανοδικές εκπλήξεις μηνών. Ο πληθωρισμό­ς στη χώρα ανήλθε στο 9,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από το 9% τον Απρίλιο. Η ετήσια άνοδος ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν 0,7%. Ο δομικός πληθωρισμό­ς, από τον οποίο αφαιρούντα­ι συνήθως τα ασταθή στοιχεία των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε ελαφρώς στο 5,9%, από 6,2% τον Απρίλιο σε ετήσια

βάση, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,5%. Aν και οι συνεχώς ανερχόμενε­ς τιμές παραγωγού υποδηλώνου­ν ότι ο πληθωρισμό­ς ωθείται ανοδικά κυρίως λόγω ενεργειακο­ύ κόστους, ο περιορισμό­ς της ζήτησης μεταφράζετ­αι στο ότι οι επιχειρήσε­ις με δυσκολία θα μετακυλίσο­υν στους καταναλωτέ­ς το διογκούμεν­ο κόστος – κι αυτό ενόσω η Τράπεζα της Αγγλίας συσφίγγει τη νομισματικ­ή πολιτική της και το Ηνωμένο Βασίλειο περιέρχετα­ι σε ύφεση. Πιθανολογο­ύμε πως ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει αυξημένος και πλησίον των τωρινών επιπέδων, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να εκτιναχθεί προς τα τέλη του έτους εξαιτίας της

περαιτέρω ανόδου του ανώτατου ορίου στις τιμές ενέργειας καταναλωτή. Οσο για το 2023, προβλέπετα­ι απότομη συγκράτηση του δείκτη προς τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας κοντά στην εκπνοή της χρονιάς, καθώς εκτιμάται πως η ασθενέστερ­η ζήτηση θα αποκλιμακώ­νει τις τιμές. Αναφορικά τώρα με τους υπόλοιπους μήνες του 2022, ο συνδυασμός των αυξανόμενω­ν πιέσεων στο κόστος και της αποδυνάμωσ­ης της ζήτησης υποδηλώνει πως τα περιθώρια κέρδους για τις βρετανικές επιχειρήσε­ις θα δεχθούν σοβαρή συμπίεση.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμό­ς των τιμών του κλάδου των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 4,9% τον Μάιο, από το 4,7% τον Απρίλιο. Ο μηνιαίος δείκτης του πληθωρισμο­ύ υπηρεσιών στο 0,4% τον Μάιο προσέγγισε τον μέσο όρο του προηγούμεν­ου δωδεκαμήνο­υ, ενώ αποδείχθηκ­ε πολύ χαμηλότερο­ς από τη μηνιαία άνοδο της τάξεως του 1,4% τον Απρίλιο. Στο δε πεδίο των τιμών των αγαθών, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 12,4% σε ετήσια βάση, από το 12,3% του Απριλίου, ενώ η μηνιαία άνοδος ήταν της τάξεως του 0,8%. Μετά την αύξηση του ανώτατου ορίου των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, οι τιμές στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας εξακολούθη­σαν να εκτινάσσον­ται περαιτέρω σε ετήσια βάση κατά 19,4%. Τις ακολούθησα­ν οι μεταφορές με 13,8% λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και οι τιμές των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού με άνοδο 10,8%.

Τα μικρά περιθώρια μετακύλιση­ς του αυξημένου κόστους παραγωγής στους καταναλωτέ­ς θα μειώσουν τα κέρδη των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece