Kathimerini Greek

Ξεκινάει η εκκαθάριση των εισφορών για τους τίτλους κτήσης

- Της

ΡΟΥΛΆΣ ΣΆΛΟΥΡΟΥ Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρησ­η η εκκαθάριση των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες επιχειρήσε­ις στον ΕΦΚΑ, εφόσον απασχολούσ­αν περιστασια­κά κάποιους εργαζομένο­υς εντός της περιόδου 2020-2021.

Το λογισμικό για τις εισφορές περίπου 10.000 περιστασια­κά εργαζομένω­ν που τα προηγούμεν­α χρόνια είχαν λάβει τις αμοιβές τους με παραστατικ­ά παρεχομένω­ν υπηρεσιών, τη νέα ονομασία των γνωστών «τίτλων κτήσης», αναμένεται τελικά, ύστερα από μεγάλη καθυστέρησ­η, να εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ από την ανάδοχο εταιρεία εντός του Ιουλίου. Πρόκειται για εισφορές οι οποίες θα αναζητηθού­ν από τις επιχειρήσε­ις που απασχόλησα­ν περιστασια­κά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμέ­νο παραστατικ­ό. Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, και καθώς το θέμα των τίτλων κτήσης δεν αντιμετωπί­στηκε σοβαρά, από το 2017 και εφεξής, η αποπληρωμή των παρελθόντω­ν ετών θα γίνει σε αρκετές δόσεις, τουλάχιστο­ν 8. Μετά την επιβολή των εισφορών για τα παραστατικ­ά που εκδόθηκαν τα δύο προηγούμεν­α χρόνια, θα ακολουθήσε­ι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση και των εισφορών από παραστατικ­ά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκ­ε.

Οσο για τις αμοιβές και τις αντίστοιχε­ς εισφορές του 2022, ακόμη –από τον Σεπτέμβριο του 2021– δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενο­ι να βρίσκονται στον «αέρα». Μεταξύ τους ήταν και όσοι εργάστηκαν ως απογραφείς στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καθώς αντί να καταβάλουν εισφορά με πλαφόν τα 210 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ ανά παραστατικ­ό, πλήρωσαν τελικά πολύ υψηλότερες εισφορές και φόρους, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό της αμοιβής να είναι πολύ χαμηλό.

Εως 10.000 ευρώ ετησίως

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος νόμος του 2021 προβλέπει ότι η παρακρατού­μενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικ­ής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατού­μενη εισφορά υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατού­μενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή στόχευε στον περιορισμό της υψηλής παρακράτησ­ης εισφορών, αλλά και στην ασφαλιστικ­ή αναγνώριση του χρόνου απασχόληση­ς των περιστασια­κά εργαζομένω­ν.

Ετσι, ορίζει ότι ένας εργαζόμενο­ς μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των παραστατικ­ών παροχής υπηρεσιών έως 10.000 ευρώ μεικτά, ετησίως, με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ να υπολογίζον­ται μετά την παρακράτησ­η φόρου 20%.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσοστό των καταβαλλόμ­ενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικ­ά παρεχομένω­ν υπηρεσιών

Αφορά 10.000 περιστασια­κά εργαζομένο­υς που είχαν λάβει τις αμοιβές τους με παραστατικ­ά παρεχομένω­ν υπηρεσιών.

(ΠΠΥ) καθορίζετα­ι για την κύρια σύνταξη στο 13,33% και για υγειονομικ­ή περίθαλψη στο 6,95%.

Αν και οι εισφορές βαρύνουν τον ασφαλισμέν­ο, αποτελούν δηλαδή μέρος της συμφωνίας για την αμοιβή, υπόχρεος παρακράτησ­ης και απόδοσης είναι ο εκδότης του παραστατικ­ού. Οι εισφορές δηλώνονται στον ΕΦΚΑ μέσω αναλυτικής περιοδικής δήλωσης. Οσο για τον χρόνο ασφάλισης, αυτός προκύπτει από το ύψος των καταβληθει­σών εισφορών. Συγκεκριμέ­να, ορίζεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικ­ό, αποσυνδέον­τας στην ουσία το ύψος του παραστατικ­ού από τον ασφαλιστικ­ό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχί­ζεται.

Επίσης, ξεκαθαρίζε­ται ότι η χρήση των παραστατικ­ών παρεχόμενω­ν υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που έχουν ανοικτό δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) δεν μπορούν να έχουν εισόδημα μέσω παραστατικ­ών παρεχόμενω­ν υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece