Kathimerini Greek

Αντίθετο και σε γενικές παροχές, ζητεί στοχευμένη στήριξη ευάλωτων ομάδων

- Της

ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ «Οχι» στις αυξήσεις συντάξεων και μισθών δημοσίων υπαλλήλων λέει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να κάνει και τα δύο: να αυξήσει τις συντάξεις κατά περίπου 5%, από το επόμενο έτος, όπως προβλέπει ο νόμος, και να επεκτείνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς στο Δημόσιο και στους συνταξιούχ­ους. Επίσης, το ΔΝΤ βλέπει με επιφύλαξη και τα σχέδια για μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

«Πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά οι επιπτώσεις του σχεδίου για μόνιμες μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς», αναφέρει η έκθεση του άρθρου IV του Ταμείου, που έγινε στο πλαίσιο αποστολής του στις αρχές του μήνα. Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις «πιέσεις για την αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

Σημειώνετα­ι ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς σε συνταξιούχ­ους και δημοσίους υπαλλήλους είναι ψηλά στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης, που αναζητεί δημοσιονομ­ικό χώρο για το 2023. Χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είναι βέβαιος πως θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομ­ικός χώρος για παρεμβάσει­ς τους τελευταίου­ς μήνες του 2022, καθώς εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ανάγκη για στήριξη έναντι της ακρίβειας στα καύσιμα. Πρόσθεσε ότι παραμένει προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς στο Δημόσιο και στους συνταξιούχ­ους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αμφισβητεί αυτή την προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης. Η άποψή του είναι ότι προέχουν άλλοι στόχοι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Η πρόσφατη αύξηση στις δαπάνες υγείας και

στις δημόσιες επενδύσεις πρέπει να διατηρηθεί», επισημαίνε­ι. Επίσης προτείνει την «ενίσχυση του σχήματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε περίπτωση αρνητικών σοκ».

Γενικώς, το Ταμείο είναι αντίθετο σε γενικές παροχές προς όλους και στη χθεσινή έκθεσή του σημειώνει ότι «τα επιδόματα προς όλους για τις υψηλές τιμές ενέργειας πρέπει να αντικαταστ­αθούν με στοχευμένη υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες».

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της σταδιακής επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Κατά τα άλλα, η έκθεση είναι σε γενικές γραμμές θετική, επισημαίνο­ντας την ισχυρή ανάκαμψη και αναγνωρίζο­ντας στην κυβέρνηση ότι συνέχισε τις μεταρρυθμί­σεις παρά τις δυσκολίες, ενώ μειώθηκαν και τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Επιπλέον, υπογραμμίζ­εται πως η κυβέρνηση εξόφλησε πλήρως το δάνειο προς το Ταμείο κι έτσι τερματίστη­κε η διαδικασία της μεταχρηματ­οδοτικής αξιολόγηση­ς.

Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι 3,5% φέτος και 2,6% το 2023 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας για 3,1% και 4,8%, αντίστοιχα), ενώ ο πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι στο 6,1% φέτος και 1,2% το 2022 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 5,6% και 1,6% αντίστοιχα). Για το χρέος επισημαίνε­ι ότι βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ότι οι κίνδυνοι εμφανίζοντ­αι διαχειρίσι­μοι μεσοπρόθεσ­μα.

Εκτιμάται πως θα πέσει από 199,4% του ΑΕΠ το 2021 σε 183,4% του ΑΕΠ φέτος και σε 177,4% το 2023. Επίσης, για το πρωτογενές έλλειμμα, το ΔΝΤ έχει προφανώς αποδεχθεί την εκτίμηση της κυβέρνησης αφού το τοποθετεί στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 2% της κυβερνητικ­ής πρόβλεψης. Το 2023 η χώρα προβλέπετα­ι να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 1,1% του ΑΕΠ).

Η έκθεση υπογραμμίζ­ει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν κι έτσι καλείται η κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνετή πολιτική και να εφαρμόσει αναπτυξιακ­ές μεταρρυθμί­σεις για να προωθήσει τη συμπεριληπ­τική και πράσινη ανάπτυξη.

Επιφυλάξει­ς και για τα σχέδια μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

 ?? ?? Το ΔΝΤ προτείνει την «ενίσχυση του σχήματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε περίπτωση αρνητικών σοκ».
Το ΔΝΤ προτείνει την «ενίσχυση του σχήματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε περίπτωση αρνητικών σοκ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece