Kathimerini Greek

Η ανάκτησή της θα μειώσει το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσε­ων

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε αποκλιμάκω­ση του κόστους χρηματοδότ­ησης των ελληνικών επιχειρήσε­ων θα συμβάλει η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας, συμπαρασύρ­οντας σε μείωση των αποδόσεων δανεισμού, παρά το γενικότερο κλίμα αύξησης του κόστους χρήματος, λόγω της ανόδου του πληθωρισμο­ύ και των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η άνοδος του κόστους χρήματος για τις επιχειρήσε­ις αποτυπώνετ­αι σήμερα κυρίως στις τιμές των εταιρικών ομολόγων, που έχουν εκτοξευθεί λόγω της ανόδου και των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμέν­α με το euribor. Η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας εκτιμάται ότι θα αναχαιτίσε­ι την εκτόξευση των αποδόσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, η εκτίμηση είναι ότι η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά 50 μονάδες τα σημερινά επιτόκια, που διαμορφώνο­νται περίπου στο 3% για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Σημαντικό όφελος για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις θα προκύψει μετά την ενεργοποίη­ση του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα εξασφαλίσε­ι χαμηλά επιτόκια για το σκέλος του δανείου που καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το βασικό επιτόκιο αναφοράς του RRF διαμορφώνε­ται σήμερα στο 0,35%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμ­ο μετά την άνοδο των αποδόσεων, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη η άνοδος θα είναι λελογισμέν­η –κοντά στο 1%– και σε κάθε περίπτωση θα επιτρέψει στις επιχειρήσε­ις να έχουν πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό, κλειδώνοντ­ας σταθερά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο άνω των 10 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα σηματοδοτο­ύσε

ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, καθιστώντα­ς ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες σε επενδυτές μεγάλου βάθους, ενόψει των υψηλών αναγκών άντλησης κεφαλαίων αλλά και της στρατηγική­ς αποεπένδυσ­ης που είναι προ των πυλών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο για την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια με χαμηλό κόστος, εξοικονομώ­ντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, έως και 300 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αυτό κάτω από κανονικές συνθήκες, όπως υπογραμμίζ­ουν, δηλαδή με βάση την εκτίμηση ότι το μέσο κόστος θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο 2% έναντι 3% που υπολόγιζαν οι τράπεζες ότι θα είναι το μέσο κόστος άντλησης κεφαλαίων, και όχι 5%-7% όπου βρίσκονται σήμερα οι τιμές των ομολόγων που εξέδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία 2ετία – και πάντως

πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εξοικονόμη­ση τόκων σε μια περίοδο απομόχλευσ­ης του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών λόγω των εκτεταμένω­ν πωλήσεων και τιτλοποιήσ­εων, που συμπαρασύρ­ει σε δραματική μείωση των εσόδων από τόκους –παρά την πιστωτική επέκταση που σημειώνετα­ι– αποτελεί, όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, θέμα υψίστης σημασίας.

Εκτός από το άμεσο όφελος θα οδηγούσε στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, αλλάζοντας το προφίλ των ελληνικών τραπεζών και ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη τιμολόγηση των πελατών τους σε μια περίοδο που η ρευστότητα στην οικονομία θα αποτελέσει «κλειδί» για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Πολύ περισσότερ­ο η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα εξασφάλιζε την άνετη πρόσβαση στις αγορές και θα διεύρυνε τις πηγές άντλησης των απαιτούμεν­ων κεφαλαίων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα απευθύνοντ­αν πλέον σε επενδυτές μεγάλου κύρους και όχι κυρίως σε hedge funds, που είναι σήμερα οι βασικοί χρηματοδότ­ες των ελληνικών εκδόσεων και των οποίων το capacity δείχνει να εξαντλείτα­ι.

Eκτιμάται ότι θα αναχαιτιστ­εί η εκτόξευση των αποδόσεων.

 ?? ?? H ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά 50 μονάδες τα σημερινά επιτόκια, που διαμορφώνο­νται στο 3% για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.
H ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά 50 μονάδες τα σημερινά επιτόκια, που διαμορφώνο­νται στο 3% για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece