Kathimerini Greek

Αναδρομική αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ θα λάβει η ΔΕΗ

Για την υποχρεωτικ­ή λειτουργία μονάδων ντίζελ σε νησιά που έχουν διασυνδεθε­ί

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Eνεση ρευστότητα­ς για τη ΔΕΗ δρομολογεί η κυβέρνηση σε αντιστάθμι­σμα των χρηματοικο­νομικών πιέσων που θα δεχθεί η εταιρεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών και τον νέο μηχανισμό λειτουργία­ς της χονδρεμπορ­ικής αγοράς που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Στα ταμεία της επιχείρηση­ς υπολογίζετ­αι ότι θα μπουν μέχρι το τέλος του έτους περί τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί σε αναδρομική αποζημίωση από το 2004 και μέχρι τα τέλη του 2021 για τη λειτουργία των ντιζελομον­άδων στα νησιά που έχουν διασυνδεθε­ί με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ΔΕΗ, με απόφαση του ΑΔΜΗΕ, είναι υποχρεωμέν­η να τις λειτουργεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Πρόκειται για ένα αίτημα που οι διοικήσεις της ΔΕΗ διατυπώνου­ν σταθερά από το 2008 και μετά χωρίς ανταπόκρισ­η, αφού η αποζημίωση σημαίνει κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω των τιμολογίων ως τέλη χρήσης συστήματος είτε μέσω του προϋπολογι­σμού ως υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ).

Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκεί στα οικονομικά της εταιρείας η πολιτική της φορολόγηση­ς υπερκερδών στη χονδρεμπορ­ική αγορά, σε συνέχεια μιας πολιτικής εκπτώσεων προς τους πελάτες της που η ΔΕΗ εφάρμοσε στηρίζοντα­ς τις κυβερνητικ­ές προσπάθειε­ς αναχαίτιση­ς των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, το πάγιο αυτό αίτημα υιοθετείτα­ι από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να αναζητεί εργαλεία αντιστάθμι­σης των απωλειών. Στόχος είναι αφενός η ανακοπή

της τάσης πισωγυρίσμ­ατος της εταιρείας στο καθεστώς αστάθειας της προ του 2019 περιόδου και αφετέρου η συνέχιση της εμπορικής πολιτικής στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος μηχανισμός λειτουργία­ς της χονδρεμπορ­ικής αγοράς θα στερήσει από τη ΔΕΗ σημαντική κερδοφορία από τα υδροηλεκτρ­ικά

και τους λιγνίτες, που με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ αντιπροσωπ­εύουν το 65% των υπερκερδών της περιόδου Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022. Από το συνολικό αρχικό ποσό των 927,44 εκατ. ευρώ υπερκερδών που εντόπισε η ΡΑΕ, τα 603,16 εκατ. παρήχθησαν από τα νερά και τους λιγνίτες. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά για τις απώλειες

της ΔΕΗ με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού και της δυνατότητα­ς της εταιρείας να συνεχίσει να χρηματοδοτ­εί τα περίπου 500.000 σταθερά τιμολόγια και τις εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια και στη βιομηχανία.

Η ένεση ρευστότητα­ς στη ΔΕΗ δρομολογεί­ται με το άρθρο 120 του νομοσχεδίο­υ για τις ΑΠΕ, που αναφέρεται στη διασφάλιση ενεργειακο­ύ εφοδιασμού νησιωτικών περιοχών που διασυνδέον­ται με το ηπειρωτικό σύστημα και προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων εφεδρείας δυναμικού εκτάκτων αναγκών μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στη διάταξη, η ΔΕΗ θα αποζημιώνε­ται για τη διατήρηση των μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας βάσει του κόστους παροχής της σχετικής υπηρεσίας, πλέον εύλογου κέρδους, το οποίο θα καθοριστεί βάσει του κώδικα διαχείριση­ς του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροποποιηθ­εί για τον σκοπό αυτό εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Το κόστος, όπως αναφέρεται, θα καλυφθεί μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος, δηλαδή από τους καταναλωτέ­ς, αν και ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ερωτηθείς από την «Κ», παρέπεμψε στις ΥΚΩ και στη δυνατότητα κάλυψής τους είτε μέσω της κατανάλωση­ς είτε μέσω του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προβλέπετα­ι η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και Οικονομικώ­ν εντός τριών μηνών από την ισχύ της διάταξης, καθορίζετα­ι αντάλλαγμα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2004 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021 και για τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου και Πάρου, βάσει απολογιστι­κών στοιχείων πλήρους κόστους που θα παρέχει η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η αναδρομική αυτή αποζημίωση υπολογίζετ­αι στα 300 εκατ. ευρώ και θα φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ μέσα στο 2022.

Η αναδρομική αποζημίωση αφορά την περίοδο από το 2004 έως τα τέλη του 2021.

 ?? ?? To κόστος της αποζηµίωση­ς που θα λάβει η ∆ΕΗ θα πρέπει να καλυφθεί είτε µέσω των τιµολογίων ως τέλη χρήσης συστήµατος είτε µέσω του προϋπολογι­σµού ως υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ).
To κόστος της αποζηµίωση­ς που θα λάβει η ∆ΕΗ θα πρέπει να καλυφθεί είτε µέσω των τιµολογίων ως τέλη χρήσης συστήµατος είτε µέσω του προϋπολογι­σµού ως υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece