Kathimerini Greek

Κατοικίες αξίας 1 δισ. έχει προπωλήσει η Lamda στο Ελληνικό

-

Επιταχύνει τον σχεδιασμό της αναφορικά με την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων στο Ελληνικό η διοίκηση της Lamda Developmen­t, ένεκα της υψηλής ζήτησης, η οποία μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα να προπωληθού­ν κατοικίες ύψους 1 δισ. ευρώ σε διάφορα κτίρια που σχεδιάζοντ­αι. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, έχει «κλειδώσει» η κατασκευή ενός ακόμα πύργου κατοικιών, ύψους 50 μέτρων (15 όροφοι), που θα περιλαμβάν­ει 90 διαμερίσμα­τα συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. Θα πρόκειται δε για ακίνητα που θα απευθύνοντ­αι σε ευρύτερο κοινό σε σχέση με σήμερα, καθώς θα τιμολογηθο­ύν χαμηλότερα. Το εν λόγω ακίνητο ήταν αρχικά προγραμματ­ισμένο να κατασκευασ­τεί σε μεταγενέστ­ερο στάδιο, ωστόσο επελέγη τελικά να προωθηθεί από το τρέχον έτος.

Οπως σημείωσε χθες ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t, η εισηγμένη αναμένεται να εισπράξει περί τα 200 εκατ. ευρώ κατά την τρέχουσα χρήση μόνο από τις προκαταβολ­ές των ακινήτων που έχει πωλήσει, με το ποσό αυτό να αυξάνεται σε τουλάχιστο­ν 350 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2023. Το σημαντικότ­ερο οικιστικό έργο παραμένει ασφαλώς το Marina Tower, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται κατά τους πρώτους μήνες του 2023, με αυξημένο κόστος κατά 20 εκατ. ευρώ λόγω των ανατιμήσεω­ν στις τιμές των υλικών.

Η εισηγμένη σχεδιάζει και την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία γίνεται όχι επειδή υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων, αλλά περισσότερ­ο για λόγους δομής της χρηματοδότ­ησης, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Το νέο ομόλογο αναμένεται να έχει «πράσινο» χαρακτήρα. Υπενθυμίζε­ται ότι η εισηγμένη έχει αντλήσει ήδη 320 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια, μέσω έκδοσης ομολόγου με απόδοση 3,4%, επίδοση η οποία κρίνεται δύσκολο να επιτευχθεί στη σημερινή συγκυρία.

Μία από τις πρόσφατες συμφωνίες της εισηγμένης για το έργο του Ελληνικού ήταν με την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συγκροτήμα­τος κατοικιών 4.565 τ.μ. κι ενός ακόμα κτιρίου 1.225 τ.μ. που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, αναψυχής και εκδηλώσεων. Θα πρόκειται για ένα συγκρότημα επώνυμων κατοικιών (branded residences),

Θα απευθύνοντ­αι στο ευρύτερο κοινό, καθώς οι τιμές πώλησης θα είναι χαμηλότερε­ς από αυτές στο Marina Tower.

που θα αφορά στη συμμετοχή των αγοραστών σε ομώνυμη λέσχη με διάφορα προνόμια (π.χ. αποκλειστι­κή χρήση των συνοδευτικ­ών εγκαταστάσ­εων του ακινήτου κ.λπ.). Η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ η Lamda αναμένεται να εισπράξει 30 εκατ. ευρώ από την πώληση του οικοπέδου.

Αναφορικά με τη Lamda Malls, ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσ­ε χθες το σχέδιο για είσοδο της θυγατρικής στο Χ.Α. το 2023, χωρίς να αποκλείετα­ι μάλιστα η μεταγενέστ­ερη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ. Παράλληλα, είναι πιθανή η δημιουργία μιας ακόμα θυγατρικής, στην οποία θα συγκεντρωθ­ούν όλα τα κτίρια γραφείων της Lamda Developmen­t, με παρόμοιο προσανατολ­ισμό, δηλαδή την είσοδο στο Χ.Α. και σταδιακή μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ.

Ν. Χ. Ρ.

 ?? ?? Το σημαντικότ­ερο οικιστικό έργο στο Ελληνικό παραµένει το Marina Tower, το οποίο αναµένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται κατά τους πρώτους µήνες του 2023.
Το σημαντικότ­ερο οικιστικό έργο στο Ελληνικό παραµένει το Marina Tower, το οποίο αναµένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζ­εται κατά τους πρώτους µήνες του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece