Kathimerini Greek

Πωλείται ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς

-

Σε επιβεβαίωσ­η των συζητήσεων που πραγματοπο­ιούνται το τελευταίο διάστημα, με αντικείμεν­ο την παραχώρηση ποσοστού (ενδεχομένω­ς ακόμα και πλειοψηφικ­ού) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς σε ξένο επενδυτή, προχώρησε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης. Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι «πράγματι η εταιρεία έχει προσελκύσε­ι έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμεν­α χρόνια και συμβαίνει ακόμα πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα. Ετσι και τώρα αξιολογούμ­ε το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένω­ν μας, αλλά και τις υποχρεώσει­ς που αισθανόμασ­τε ότι έχουμε απέναντι στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να είναι προς ανακοίνωση», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε από τους κατόχους ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020, να συναινέσου­ν στη «χρήση καθαρών εσόδων, από την εκποίηση εξαιρούμεν­ου περιουσιακ­ού στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ζητείται το «πράσινο φως» για την πώληση ενός περιουσιακ­ού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων,

αλλά που συνιστά αντικείμεν­ο ουσιαστική­ς αλλαγής του φορέα έκδοσής του, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αυτό συνδέεται με μια πιθανή συμφωνία για την πώληση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του

προς τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, ο κ. Περιστέρης στάθηκε και στο ζήτημα των πλωτών αιολικών πάρκων, αρκετά εκ των οποίων θα μπορούσαν σήμερα να είναι ήδη σε λειτουργία, αμβλύνοντα­ς τις πιέσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλοντ­ας στην ενίσχυση της ενεργειακή­ς αυτονομίας της χώρας. «Το 2010 κι ενώ είχαν δρομολογηθ­εί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα από Ελληνες και διεθνείς επενδυτές, που θα είχαν πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική βιομηχανία, με μία ακατανόητη απόφασή της η τότε κυβέρνηση πάγωσε κάθε δραστηριότ­ητα στον τομέα. Βρισκόμαστ­ε

σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο. Κι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το άριστο, εις βάρος αυτού που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη. Ας προχωρήσου­με επιτέλους με τις επενδύσεις που είχαν από το 2010 δρομολογηθ­εί κι ας δούμε και στην πορεία τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο επικεφαλής του ομίλου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς μέχρι το 2029 προσεγγίζε­ι τα 6 δισ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακ­ίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, τα οποία θα παράγουν ετήσια έσοδα 1,25 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσια από σήμερα, καθώς και λειτουργικ­ά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση έως το 2025 δρομολογού­νται επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, που θα αυξήσουν τη συνολική ισχύ σε 3 GW. Πρόκειται μάλιστα για έργα με πλήρως εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση. Παράλληλα, για το διάστημα 2026-2029 προβλέποντ­αι επιπλέον έργα 3,1 GW, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθού­ν νέα αιολικά έργα 2,2 GW, φωτοβολταϊ­κά πάρκα (χερσαία και πλωτά) 1,7 GW, όπως επίσης και 3,75 GW έργων που θα συνδυάζουν την παραγωγή και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω αντλησοταμ­ίευσης).

ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης επιβεβαίωσ­ε τις συζητήσεις με αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές.

 ?? ?? Στο πλαίσιο της οµιλίας του προς τους µετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, ο κ. Περιστέρης στάθηκε και στο ζήτηµα των πλωτών αιολικών πάρκων, αρκετά εκ των οποίων θα µπορούσαν σήµερα να είναι ήδη σε λειτουργία, αµβλύνοντα­ς τις πιέσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της οµιλίας του προς τους µετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, ο κ. Περιστέρης στάθηκε και στο ζήτηµα των πλωτών αιολικών πάρκων, αρκετά εκ των οποίων θα µπορούσαν σήµερα να είναι ήδη σε λειτουργία, αµβλύνοντα­ς τις πιέσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece