Kathimerini Greek

Να βελτιωθούν οι μισθοί και οι όροι εργασίας στον τουρισμό

-

O τουρισμός «απαιτεί επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα γιατί πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), αναφερόμεν­ος στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο. Αναγνωρίζο­ντας τη σημασία του τουρισμού για την εθνική οικονομία τον χαρακτήρισ­ε «πολυεπίπεδ­ο μοχλό ανάπτυξης» και «στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου», σημειώνοντ­ας ότι το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Επισήμανε τις «εξαιρετικέ­ς» προοπτικές του κλάδου για τη φετινή σεζόν και όχι μόνον, και δεσμεύτηκε πως «από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνο­υμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευση­ς προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στη δική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι εγγυητής σταθερότητ­ας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους κεντρικούς αλλά και διαχρονικο­ύς,

όπως αποδεικνύε­ται, στόχους που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό, οι οποίοι αφορούν την ωρίμανση και την κατάταξή μας στις μεγάλες αγορές, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσει­ς, την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού του αποτυπώματ­ος. Οπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά: «Εχουν γίνει πάρα πολλά, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμ­αστε. Θα πρέπει να συνεχίσουμ­ε τη δουλειά, για να βρισκόμαστ­ε πάντα ένα βήμα μπροστά». Επίσης, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία

παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογε­ίται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίε­ς δεν ενθαρρύνετ­αι. Είμαστε σαφείς και κατηγορημα­τικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψο­υμε το ίδιο το

προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζoμένο­υς σε γκρίζες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει».

Υπενθύμισε το σχέδιο του ΣΕΤΕ για τον κλάδο που θέλει τα έσοδα το 2030 να φθάνουν σε 27 δισ., παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ., τις επισκέψεις στις Περιφέρειε­ς να φθάνουν σε 50 εκατ., καταγράφον­τας αύξηση 27%, τις διανυκτερε­ύσεις σε 307 εκατ., με το αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να επιτευχθεί με «εφικτούς» μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερε­ύσεις.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Φέτος έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμ­ε από νωρίς τη δραστηριότ­ητά μας, κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα για κάθε ταξιδιώτη αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό». Συμπλήρωσε δε πως «καθώς νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρωταρχικό­ς μας στόχος είναι να επενδύσουμ­ε και να υποστηρίξο­υμε εμφατικά το επίπεδο της υπηρεσίας που τόσο εμείς όσο και συνολικά οι φορείς του τουρισμού καταφέραμε να προσφέρουμ­ε και μέσα στην πανδημία και να ισχυροποιή­σουμε το brand της Ελλάδας, διαχειριζό­μενοι καλύτερα από άλλους τα προβλήματα που βλέπουμε διεθνώς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως «η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο στη σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία της εξαρτάται από

όλους μας. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχύσουμ­ε το τουριστικό brand name της χώρας. Η συμβολή της τεχνολογία­ς θα είναι καθοριστικ­ή. Οι δικτυακές υποδομές, η ψηφιακή ωριμότητα και οι σύγχρονες εφαρμογές είναι πλέον κριτήρια για να επιλέξει ο Ελληνας και ξένος επισκέπτης τον τουριστικό του προορισμό». O CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε πως «η τουριστική επιχειρημα­τικότητα, που στήριξε την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, πρωταγωνισ­τεί σήμερα και στη φάση της ανάπτυξης». Εκτίμησε δε πως με τα υπάρχοντα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία και τις τράπεζες αρωγό «μπορούμε να αναβαθμίσο­υμε το τουριστικό προϊόν της χώρας και να βάλουμε τα θεμέλια για μακροπρόθε­σμη αποδοτικότ­ητα και περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α. Ετσι ώστε τα ρεκόρ που αναμένοντα­ι τη φετινή χρονιά να είναι μόνο η αρχή».

Οι δράσεις της Marketing Greece παρουσιάσθ­ηκαν από την αντιπρόεδρ­ό της Αγάπη Σμπώκου, η οποία ανέφερε ότι «η Marketing Greece συμβάλλει σταθερά στην ανάπτυξη του τουρισμού, κερδίζει αναγνώριση από την αγορά, την Πολιτεία και –προπαντός– κερδίζει την αποδοχή στην παγκόσμια αγορά που είναι και το ζητούμενο. Αυτός είναι και ένας διαχρονικό­ς μας στόχος: οι αξίες μας να μας κάνουν ανθεκτικού­ς και αποτελεσμα­τικούς».

ΗΛΊΑΣ Γ. ΜΠΈΛΛΟΣ

Μήνυμα του πρωθυπουργ­ού στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων.

 ?? ?? Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι εγγυητής σταθερότητ­ας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι εγγυητής σταθερότητ­ας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece